La defensa de la recepció de TV3 va aplegar passat dissabte una gentada pels carrers de la ciutat

  • Dissabte 5 de març tindrà lloc una nova concentració en favor de TV3, en aquest cas a Vilafranca d'Els Ports

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.02.2011 - 11:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’èxit de la concentració del passat dissabte, convocada només en 24 hores, només saber-se el tancament de les emissions,  feia ja preveure una gran resposta a la convocatòria de manifestació; però, així i tot, els mateixos organitzadors van confessar després que se sentien “feliçment desbordats” per la contundència de la resposta popular. Independentment de l’habitual ball de xifres, hi ha un fet objectiu; quan els darrers manifestants eixien de la Farola, la capçalera entrava ja al carrer Major; o, el que és el mateix, els manifestants ocupaven tot el carrer Saragossa, avinguda del Rei, Ruiz Zorrilla, Porta del Sol, Gasset i el principi del carrer Major.

Gent de totes les edats, molts joves, també adolescents i xiquets, alguns dels quals duien la pancarta inicial, amb un clar i contundent “Sí a TV3”; però també gent major i de mitjana edat, molts dels quals d’aquells que donen la impressió de no ser assistents assidus a cap tipus de manifestació. Presència majoritària de gent del mateix Castelló, com és lògic, però molta gent vinguda també de diferents pobles del Baix Maestrat, les dues Planes, l’Alcalatén i Els Ports. Vila-real, Almassora, Benicàssim, Orpesa, Torreblanca, Alcalà de Xivert, Onda, Betxí, Nules, Almenara…

Darrere de la pancarta inicial, lletres gegants formant la frase “Volem TV3”; una immensa senyera, duta en pals per quatre persones, amb un eslogan contundent “Fot el Camps”. Pancartes directes, fent al.lusió a programes de TV3 o dels altres canals de la Coporació Catalana. D’altres apuntant més directament al cor del problema, referides al president de la Generalitat Valenciana, i als seus afers de Gürtel i els vestits no pagats; algunes altres feien referència a la llibertat d’expressió coartada pel tall de les emissions; d’altres, com també moltes consignes corejades, es referien, i no per a bé, a Canal 9 i la seua absència –“On està, Canal 9?”– i distorsió dels fets –“Canal 9/ manipulació”, o ironitzaven sobre les declaracions de la portaveu del Consell, quan va afirmar que el tema de la TV3 “només interessa a dos mil o tres mil”.

Entre els assistents, moltes cares conegudes del món de la cultura, com ara el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, que va figurar en la pancarta inicial durant una part del trajecte, així com el membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Lluís Meseguer, les filles del qual figuraven també en la pancarta que obria la manifestació. A més d’ells, escriptors i atistes plàstics tant de Castelló com de la resta de poblacions.

Pel que fa als polítics, no es va confirmar finalment la presència de cap del PP, tot i els rumors que havien corregut sobre el tema i fins i tot l’anunci fet pel partit que “si hi assisteix cap regidor, ho farà a títol individual”. En canvi, molts representants socialistes, començant pel seu nou cap de llista autonòmic, Francisoc Toledo, i el portaveu municipal a Castelló, Juan Maria Calles, acompanyat d’alguns dels seus regidors. Pel que fa al BLOC, presència massiva: el president del partit i diputat autonòmic Josep Maria Pañella, la diputada provincial Maria Gràcia Moles, el portaveu municipal a Castelló Enric Nomdedéu, la seua secretària local Ali Brancal, i regidors d’Almassora, Vila-real, Betxí, Onda, Borriol, l’Alcora, Benicàssim, Orpesa, Torreblanca… També hi havia representants d’Iniciativa, EUPV i Esquerra Republicana.

Després d’una xiuladissa considerable en passar la manifestació per davant de la Casa dels Caragols, seu de la delegació del Consell a Castelló, en arribar la capçalera a Maria Agustina, lloc final de convocatòria, va entrar al centre de la plaça, on s’havien muntat els serveis de megafonia i de projecció; a partir d’aquell moment, els organitzadors van instar la gent que hi anava arribant a entrar pels dos costats de la plaça, que van omplir de gom a gom, quedant a més a la força al carrer Major la part final dels assistents, per impossibilitat d’avançar. Llavors, el filòleg i membre de l’IEC Vicent Pitarch va llegir un manifest en el qual es subratllava la reivindicació de continuar veient tots els canals, no només per un tema de llibertat d’expressió, sinó també per defensa de la unitat de la llengua. Es repassava totes les convocatòries que han tingut lloc dijous en moltes altres poblacions del País Valencià i del Principat de Catalunya, s’exigia al Parlamenrt de Madrid l’aprovació de la ILP Televisió sense fronteres, i s’emplaçava els assistents a assistir a la gran manifestació convocada a València per Acció Cultural per al proper 16 d’anbril. I, en finalitzar la lectura, es va projectar un emotiu vídeo que recordava amb imatges, rebudes amb forts aplaudiments, alguns dels programes més estimats de TV3, i es convinaven amb altres imatges dels diferents actes i convocàtories duts a terme, mentre de fons sonaven cançons d’Ovidi Montllor i la Muixeranga.

Aquest dissabte, 5 de març, a les 12 hores, tindrà lloc una nova concentració en favor de TV3, en aquest cas a Vilafranca, a la comarca de Els Ports.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any