El partits reben amb cautela la proposta de pacte fiscal del govern català

  • Homs apel·la als drets històrics i demana sortir de la LOFCA

VilaWeb
Redacció
25.02.2011 - 09:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits catalans han rebut amb bona disposició, però amb cautela, la proposta de pacte fiscal de la qual ahir el portaveu del govern, Francesc Homs, en va donar els primers detalls. Homs va apel·lar als drets històrics de Catalunya per a reivindicar el dret de Catalunya a tenir un finançament específic i singular, cosa que implicaria sortir de la LOFCA (pdf), la llei de regula el finançament de les comunitats autònomes, coneguda popularment com ‘el cafè per a tothom’.

Tots els partits van titllar la proposta de poc concreta, però tant Esquerra com Iniciativa, van aplaudir-ne l’esperit i van donar-hi suport, recalcant que caldria conèixer-ne els detalls. El PSC va ser més prudent, la qualificar d’ambígua i va insinuar que no era el moment per a fer un nou canvi al model de finançament.

El PP, per la seva banda, va criticar la proposta tot i que no va negar-se a participar en la negociació. El rol del PP, però, no és secundari, ca la proposta del govern, que es vol fer arribar a Madrid el 2012 just després de les eleccions generals, parteix de la hipòtesi que, un cop fetes les eleccions generals, hi haurà un nou govern en minoria a Madrid, probablement del PP.

Homs va demanar un espai de diàleg amb tots els partits per a consensuar una proposta i el va situar al Parlament, mitjançant un grup de treball. Justament la proposta de creació d’aquest grup ja l’havia feta el dia abans Esquerra, cosa que va generar agraïments creuats entre el govern i el partit presidit per Joan Puigcercós.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any