Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  24.02.2011  06:00

El 45% dels catalans votaria sí en un referèndum d'independència

Els independentistes es tripliquen en deu anys · Un estudi d'ESADE i de la Fundació Carulla analitza els valors dels catalans i constata una davallada de l'autonomisme en favor de l'independentisme i de l'espanyolisme

Men?ame
 

El suport a l'independentisme s'ha triplicat, gairebé, a Catalunya en deu anys, segons un estudi de l'escola de negocis ESADE i de la Fundació Carulla, 'Valors tous en temps durs'. L'estudi conclou que l'autonomisme minva en favor de l'independentisme i de l'espanyolisme. El suport a la independència era del 21% l'any 2009, data final de l'estudi, i del 8% l'any 2000. Ara, el 45% dels catalans votaria sí en un referèndum d'independència de Catalunya.

L'enquesta base de l'estudi, feta a dues mil persones, es va completar abans de la sentència del Tribunal Constitucional. L'autonomisme, l'opció preferida d'un terç dels enquestats, passa del 49% l'any 2000 al 27% el 2009.; i els favorables a reforçar els vincles amb Espanya passen del 18% al 24,7% en aquest mateix període.

La feina comença a baixar com a valor central

'Defensen la moral tradicional, són els més religiosos i situen la feina per sobre l'oci', expliquen els autors de l'estudi. 'Un 28,4% de catalans compleixen aquestes característiques. Són els anomenats neoconservadors i són el grup més nombrós de Catalunya.' Però l'estudi fa veure que aquests últims deu anys la feina ha començat a deixar de ser el centre de la vida dels catalans, que ara tendeixen a valorar més  els horaris flexibles i al lleure.