El Parlament de Catalunya aprova una declaració per les emissions de TV3

  • El govern espanyol se'n desentén, diu que 'és cosa de les comunitats' i ignora la ILP Televisió Sense Fronteres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.02.2011 - 13:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aprovat una declaració unitària ‘en suport a un acord entre els governs de la Generalitat Valenciana i la catalana perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió’ arribin a ambdós territoris ‘amb normalitat’. La declaració és un acord de mínims signat per totes les forces parlamentàries, inclòs el PP.

Concretament, el document signat durant el transcurs del Ple d’avui diu: ‘El Parlament de Catalunya expressa el seu suport a un acord entre els governs de la Generalitat valenciana i de la Generalitat catalana perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió arribin als dos territoris amb normalitat’.

El govern espanyol es desentén del tancament

El govern espanyol s’ha desentès del tancament de TV3 al País Valencià, defugint la responsabilitat i la competència que té en l’ordenació de l’espai radioelèctric. El portaveu d’ERC al congrés, Joan Ridao, ha demanat al ministre de Presidència, Ramon Jáuregui que desbloqui la ILP Televisió Sense Fronteres i que faci alguna cosa per resoldre el problema, però el ministre li ha respost: ‘Les comunitats ja tenen la capacitat tècnica i legal per la reciprocitat. Per això Mas farà una reunió amb Camps’.

Jáuregui ha afegit que l’espai radioelèctric és limitat i escàs. ‘L’espai que queda el trauríem a la telefonia mòbil, tal com ens alerta la Unió Europea’, ha dit. El govern valencià només està disposat a signar un conveni de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya si el ministeri d’Indústria li concedeix un altre canal múltiplex de televisió digital. Però la demanda d’aquest canal està inclosa en les mocions de defensa de les emissions de TV3 al País Valencià que ha subscrit el PP, a la Diputació de Castelló i a l’Ajuntament de Castelló de la Plana.

Camps i Mas es reuniran el 20 d’abril

El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, rebrà el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, el dia 20 d’abril a València. Segons que va explicar ahir el portaveu català, Francesc Homs, la reunió servirà principalment per parlar de les relacions entre País Valencià i Catalunya i l’interès compartit pel corredor mediterrani, ‘una opció estratègica que ens interessa molt a tots’. Però també s’hi parlarà del tancament de TV3 al País Valencià.

‘Ja hem lamentat els fets i farem tot allò que sigui al nostre abast per recuperar l’emissió de TV3 al País Valencià’, va dir Homs, que va contrastar aquesta situació amb la que hi ha entre les Illes Balears i Catalunya.

De totes maneres, la reciprocitat no és completa, perquè a les Illes no reben el senyal de TV3, sinó el de la seva versió internacional, el TV3cat. En tot cas, Homs va anunciar que d’ací a pocs dies hi hauria una reunió de la comissió de seguiment dels espais de reciprocitat entre les Illes i el Principat i que el govern balear tenia intenció de fer arribar a les Illes el nou canal Esport3.

Continuen les protestes

Mentrestant, al carrer i a la xarxa continuen les protestes contra la fi de les emissions. Després de les concentracions de dilluns a València, a Alcoi, a Barcelona i Reus, ahir professors, treballadors i alumnes de la Universitat Jaume I es van concentrar a l’àgora per contestar el tancament de TV3 al País Valencià, que empobreix enormement l’oferta televisiva en la llengua pròpia.

En un comunicat, el Consell de Direcció de la Universitat Jaume I demana el restabliment de les emissions i defensa ‘la divulgació de la llengua i de la cultura pròpies a través dels mitjans audiovisuals, en la línia de la iniciativa legislativa popular ‘Televisió sense fronteres’, que va tenir el suport de la Xarxa Vives i de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE)’.

Per la Jaume I, el tancament de TV3 és ‘una restricció de la llibertat d’informació i un atac a la llengua pròpia dels valencians’. Per tant, insta la Generalitat a atendre la demanda cívica i a trobar una via legal per a recuperar els senyals.

La direcció de la Universitat també posa en relleu la contradicció d’un govern que reivindica el corredor mediterrani i tot d’infrastructures per a desenvolupar l’euroregió i, alhora, ‘no és capaç de mantenir unes comunicacions audiovisuals que requereixen menys mitjans i costos’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any