Andorra facilita des d’avui la informació fiscal demanada pel govern espanyol

  • Entra en vigor l'acord signat fa mesos, que vol ser un pas més cap a l'equiparació fiscal amb els estats de la Unió

VilaWeb
Redacció
10.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern andorrà aplica des d’avui l’acord d’intercanvi d’informació fiscal, signat amb l’estat espanyol. Desapareix, doncs, el secret bancari i, per tant, el govern espanyol tindrà aquesta informació, tant si és requerida per via judicial, com directament pel Ministeri d’Hisenda. És un pas decisiu en el procés de reforma fiscal que ha començat Andorra amb el propòsit de deixar de ser un paradís fiscal i d’equiparar-se fiscalment als estats de la Unió Europea. Fins ara Andorra solament facilitava aquesta informació, si era demanada per un jutge i en determinades circumstàncies. Uns quants acords similars, signats amb alguns estats europeus, com ara el francès, ja han entrat en vigor. I el govern confia que la majoria d’acords signats amb la resta de països de la Unió Europea entraran en vigor aquests mesos vinents.

‘L’objectiu és d’esdevenir un estat de la Unió, si més no, a efectes fiscals’

‘Aquests acords, i especialment el que concerneix l’estat espanyol, són bàsics, i molt importants per a Andorra’, explica a VilaWeb el secretari i degà en funcions del Col·legi d’Economistes d’Andorra, Xavier Prats. El full de ruta marcat pel govern, avalat unànimement pel parlament, malgrat la inestabilitat política, és molt clar: ‘L’objectiu immediat és d’establir aquests dos anys vinents un sistema fiscal homologable per la Unió Europea i passar a ser un estat de la Unió, si més no a efectes fiscals’, diu Prats.

Primers passos per a instituir l’Agència Andorrana Fiscal

Ahir el govern andorrà va aprovar el decret de constitució de la Comissió per a la creació de l’Agència Andorrana Fiscal i de Fronteres. Aquest és el primer pas per a remodelar tots els impostos indirectes d’Andorra, que culminarà amb la implantació d’un impost de valor afegit, equiparable a l’IVA. Tenint en compte que la setmana passada es va aprovar la implantació d’un impost directe de societats, que hauria de començar a aplicar-se a la tardor, sembla que el 2012 Andorra ja tindrà un nou sistema fiscal acceptable per la Unió Europea.

D’aquesta manera, i amb la desaparició del secret bancari, Andorra es trobarà en condicions de pactar convenis amb els estats membres que permetin la lliure circulació de béns i que evitin, per exemple, que hi hagi una doble taxa per a les empreses andorranes que operen fora del territori andorrà.

Bartumeu insisteix en la importància de l’acord per a evitar el frau fiscal

El cap de govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, va explicar en una conferència a ESADE, el 20 de gener proppassat, que l’entrada en vigor de l’acord era ‘molt important per evitar el frau fiscal’. Per Bartumeu, que va dir que enguany començava ‘el camí del Principat d’Andorra cap a la normalitat’, cal que Andorra sigui ‘escoltada i ajudada, especialment pels veïns’ en aquest procés. El 2011, va dir, és l’any de la ‘gran oportunitat d’Andorra d’esdevenir més europea i de consolidar el seu sistema financer’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any