Entitats contra el cànon digital denuncien la SGAE a la fiscalia anticorrupció

  • L'acusen d'apropiar-se de 50 milions d'euros del cànon digital · Les entitats de gestió denunciades anuncien que es querellaran contra todoscontraelcanon per calúmnies

VilaWeb
Redacció
08.02.2011 - 13:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els representants de les entitats aplegades a la plataforma todoscontraelcanon.es han presentat avui una denúncia (pdf) a la fiscalia anticorrupció contra les entitats de gestió de drets d’autor, com la SGAE, Cedro, Egeda i Agedi, per suposats delictes de frau a la hisenda pública, falsificació de documents privats i públics i apropiació indeguda. Acusen les gestores d’haver-se apropiat de 50 milions d’euros del cànon digital que corresponien a autors i productors, tal com explica a VilaWeb l’advocat encarregat d’elaborar i presentar la denúncia, Josep Jover.

‘El ministeri va publicar a la seva web, citant com a font la secretaria de propietat intel·lectual, la xifra recaptada de cànon per les entitats de gestió. Però la xifra no és la mateixa que les dades que aquestes mateixes entitats van presentar als seus socis. Com que hi havia un acord amb el govern segons el qual aquest garantia a les entitats fins a 100 milions d’euros, creiem que han declarat més per tal que el ministeri els doni més. Volen prendre’ns la cartera a tots els ciutadans, i per això hem interposat la denúncia’, diu Jover.

Els denunciants diuen que els comptes presentats als associats de les entitats gestores i els presentats a l’administració no coincideixen, i per això les acusen de falsedat documental. A més, creuen que es va produir un ‘possible frau a la hisenda pública en declarar davant l’administració una quantitat inferior’ de la recaptada per poder ‘obtenir una major subvenció’. Finalment, consideren que les entitats de gestió ‘poden haver comès un frau als associats, autors, productors i artistes per no coincidir les xifres declarades amb allò cobrat’.

La denúncia va dirigida als consells d’administració de les entitats de drets d’autor i als càrrecs i funcionaris ‘que hagin avalat o encobert les conductes anterior’. Segons els denunciants, es tracta d’un ‘frau coordinat de desenes de milions d’euros, les víctimes i enganyats del qual són els autors i la hisenda pública’.

Les entitats de gestió responen anunciant una querella

La resposta de les entitats de gestió ha estat ràpida, i han anunciat (pdf) que interposarien una querella criminal contra la plataforma todoscontraelcanon.com per calúmnies. Diuen que la denúncia és falsa perquè es basa ‘en dades tendencioses i interpretades de manera errònia’ i que ‘atribueix delictes molt greus que afecten l’honorabilitat dels responsables de les entitats de gestió’.

‘Jo estaria encantat de poder dir que m’he equivocat. Però de moment no he rebut cap argument, només amenaces’, respon Jover, que insisteix que les dades han estat publicades pel ministeri. En aquest sentit, diu que darrere de la publicació d’aquestes dades hi ha la responsabilitat d’uns funcionaris i acusa que ‘el Ministeri de Cultura ha ajudat les entitats de gestió a fer trampes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any