El parlament debatrà la proposició de llei sobre la independència

  • Presentada per SI, l'han avalada els quatre membres de la mesa de CiU · La federació deixa clar que s'hi oposarà en el debat parlamentari

VilaWeb
Redacció
08.02.2011 - 12:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mesa del Parlament de Catalunya ha admès a tràmit la proposició de llei (pdf) de declaració d’independència, presentada la setmana passada per Solidaritat (SI), gràcies als quatre vots a favor de CiU (Núria de Gispert, Lluís Maria Corominas, Josep Rull i Dolors Batalla) . En canvi, els dos diputats del PSC i el del PP (Higini Clotas, Jordi Cornet, Montserrat Tura) hi han votat en contra, argüint que la proposició de llei es trobava ‘fora de la legalitat estatutària i constitucional’, segons paraules del diputat del PSC Higini Clotas.

El vice-president primer de la mesa, Lluís Maria Corominas, explica que han avalat la tramitació en considerar que el text complia tots els requisits formals i que no havien analitzat en el contingut, el qual ha de debatre el Parlament. També ha fet referència a la ILP presentada l’any passat per convocar una consulta popular per copsar l’opinió sobre la independència i que fou rebutjada per la mesa del Parlament. En aquest sentit, Corominas ha dit que en aquell cas es va rebutjar perquè la mesa té l’obligació de discutir sobre el fons de la qüestió d’una ILP per tal d’admetre-la a tràmit, i que, en canvi, no ha de fer-ho quan es tracta d’una proposició de llei.

Ara la proposició de llei comença ara el seu tràmit parlamentari i es preveu que el debat a totalitat al ple es pugui fer abans de l’estiu.

‘Res aturarà el compromís en la transició catalana cap al dret de decidir’, ha declarat avui el portaveu del govern, Francesc Homs. ‘Això va per aquells que no es volen moure per res, perquè estan supeditats a partits espanyols, i també per aquells que volen córrer tant per motius electoralistes’, ha afegit. I ha remarcat que el govern té una majoria sòlida al parlament, amb una agenda exposada per Artur Mas en el debat d’investidura.

Campanya de Solidaritat

La formació de Joan Laporta havia llançat una campanya de tramesa de correus electrònics a la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i als membres de la mesa perquè acceptessin a tràmit la proposició de llei que defineix els passos que s’haurien de seguir per declarar la independència (vídeo).

Els diputats de SI, Uriel Bertran i Alfons López Tena, van dir ahir: ‘No hauríem de fer aquesta mena de campanyes, però ens preocupa que la mesa del parlament obstaculitzi la tramitació de la llei’. La campanya amb el lema ‘No emmordasseu el poble. No emmordasseu el Parlament. Voteu la Llei de Declaració d’Independència’ consisteix en una tramesa de correus electrònics, a títol individual de cada signatari, als set membres de la mesa.

SI va demanar a la mesa que acceptés la tramitació del text sense escudar-se en qüestions tècniques, perquè ho consideraria un atac a la democràcia. A més, el diputat Uriel Bertran va proposar als altres partits que donessin llibertat de vot als seus diputats, si la iniciativa arribava al ple.

Segons aquest full de ruta, una volta aprovada la llei, el govern de la Generalitat tindria facultats per a negociar amb la comunitat internacional la manera i el moment de declarar la independència. Una declaració que hauria de ser avalada pel poble i que, per tant, hauria de fer la majoria dels diputats del parlament, que és el representant del poble.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any