El govern egipci i l’oposició acorden una reforma de la constitució

  • Els Germans Musulmans participen per primera volta a les converses per a la transició a Egipte · Els opositors continuen aplegant-se a la plaça Tahrir, però la protesta perd força

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.02.2011 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern egipci i els representants de l’oposició política han acordat de reformar la constitució, després de la negociació que han tingut avui. Segons l’acord, hi haurà una comissió que s’encarregarà de limitar els mandats del president i canviarà els articles de la carta magna que dificulten a l’oposició de concórrer a les eleccions. També és previst que es derogui la llei d’emergència, vigent des del 1981. Aquest compromís de canvis arriba l’endemà de la dimissió de la cúpula del partit de Hosni Mubàrak, el Partit Nacional Democràtic, quan fa tretze dies que duren les protestes.

La cúpula del PND va dimitir en bloc ahir, però Hosni Mubàrak continua dirigint-lo i es manté aferrat al càrrec de president d’Egipte. Ara, el seu fill, Gamal Mubàrak, ha deixat de ser el cap del comitè polític del PND i Safuat al Sharif, un home molt pròxim a Mubàrak, el secretari general. El senador Hosam Badrawi, considerat de l’ala liberal del partit, ocuparà ambdós càrrecs. Mentrestant, continuen les protestes al carrer dels opositors al règim, tant al Caire com a Alexandria, que reclamen la dimissió de Mubàrak.

Però, malgrat les protestes, el primer ministre Ahmed Shafiq, ha declarat en una conferència de premsa emesa per la televisió estatal, que l’estabilitat anava tornant al país i que el govern s’obria a parlar amb els opositors per a fer les reformes constitucionals que calguessin.

La posició dels EUA

La secretària d’estat dels EUA, Hillary Clinton, ha expressat la preocupació que les protestes d’aquests últims dies a diferents països àrabs es retroalimentin: ‘La regió es veu sacsejada per una tempesta perfecta conformada per poderoses tendències que han fet sortir els manifestants als carrers de Tunis, el Caire i unes altres ciutats. Clinton ha insistit en la necessitat d’actuar per aconseguir una democràcia ‘integral i transparent’ com a millor antídot per a rebaixar la tensió.

Per la seva banda, l’enviat especial dels EUA a Egipte, Frank Wisner, va apostar perquè el president egipci, Hosni Mubarak, continuï en el poder el temps necessari per conduir els primers passos cap a una transició política. ‘Necessitem consens nacional en les condicions abans de donar un pas endavant i el president ha de continuar en el càrrec per conduir aquests canvis’, va explicar Wisner a la Conferència de Seguretat de Munic. Posteriorment, la Casa Blanca el va desautoritzar dient que aquesta no era la posició oficial del govern nord-americà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any