Manifestacions a Síria i Jordània

  • El reclam de llibertat s'estén per tot el món àrab

VilaWeb
Redacció
05.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de la revolta a Tunísia i mentre els manifestants egipcis continuen lluitant per destituir Mubarack, les protestes contra l’atur i a favor de la llibertat s’estenen arreu del món àrab. Aquest cap de setmana hi haurà protestes a Síria i Jordània i altres països ja han començat a preparar-ne. En totes aquestes manifestacions internet hi té un paper clau, la ‘generació Facebook’ s’organitza mitjançant les xarxes socials per fer sentir la seva veu.

Avui hi ha convocades manifestacions contra el president Bashar Al Asad i de suport a les protestes d’Egipte a diferents punts de Síria. Davant del Parlament de Damasc, a les ciutats d’Homs, Alep i Qamishli i davant de les embaixades síries de ciutats com ara Amsterdam, Londres, París, Nova York i Estocolm.

La crida s’ha fet mitjançant les xarxes socials, com aquesta pàgina de facebook amb quinze mil adscrits, on els siris demanen llibertat, respecte als drets humans i posar fi a la llei d’emergència, en vigor des de 1963. Dimecres un grup de manifestants va recórrer Damasc i la policia va dispersar-los, grups de drets humans han demanat que avui no es torni a repetir escenes com aquestes.

Ahir centenars de persones van sortir als carrers d’Amman, la capital de Jordània demanant reformes econòmiques i alhora donant suport a la revolució d’Egipte. I la protesta podria repetir-se avui.

Al Marroc, també

Al Marroc els internautes també han fet una crida a manifestar-se a les principals ciutats del país el 20 de febrer. En un to menys bel·ligerant que en altres països, els que la convoquen demanen que el rei Mohamed VI que derogui l’actual constitució, que es prenguin mesures contra la corrupció i que s’alliberin els presos de consciència.

El portaveu del govern marroquí, Khaled Naciri, va declarar abans d’ahir que els ciutadans poden expressar-se lliurement dins del marc legal i que acceptaran les protestes amb serenitat .

Dijous el president d’Algèria, Abdelaziz Bouteflika, va anunciar que aviat es posaria fi a l’estat d’emergència vigent des de 1992. L’anunci respon al seguit de protestes que hi ha al país des de mitjan de desembre, de recolzament a la revolta tunisiana, i continuaran aquest cap de setmana. El president també va dir que es prendrien mesures per promoure l’ocupació i que tots els partits polítics tindrien lloc a la televisió i la ràdio públiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any