Una plaça, el punt neuràlgic de la revolta

  • VilaWeb vol ajudar a entendre la situació amb aquest gràfic de la plaça de Tahrir

VilaWeb
Redacció
04.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de fa dies la plaça de Tahrir, del Caire, és una imatge habitual. Però l’espai pot semblar una mica confús per a qualsevol que no conegui la ciutat. VilaWeb vol ajudar a aclarir la situació amb aquest gràfic.

La plaça de Tahrir (‘Alliberament’) és un gran espai obert, un dels principals de la ciutat, i ha estat al cap dels anys escenari de moltes manifestacions importants. Els anys 1977 i 2003 s’hi van fer les grans concentracions de l’anomenada ‘revolta del pa’ i contra la guerra de l’Irac. Al voltant de la plaça hi ha el Museu Egipci, la seu del Partit Nacional Democràtic, que els manifestants han cremat, l’edifici Mogamma, un regal de la Unió Soviètica que és seu de moltes institucions estatals i de la Lliga Àrab.

En un altre gran espai, al costat de la plaça, actualment hi fan obres, i és d’aquí que han sortit les pedres de les topades. És per aquest espai en obres que van arribar els partidaris de Mubàrak i per això s’hi han esdevingut els incidents més notables.

Els atacants pro-Mubarak van entrar al centre del Caire travessant el pont 6 d’Octubre i des del carrer de Ramsès, que és on hi ha l’hotel Hilton Ramses, des d’on emeten, sobretot, les càmeres d’al-Jazira. Al costat hi ha el riu Nil i el passeig, on hi ha estacionats la majoria d’efectius militars.

Al-Tahrir és part del recorregut habitual dels turistes (guia), especialment perquè hi ha el Museu Egipci.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any