L’exèrcit egipci demana als manifestants que tornin a casa

  • Mubàrak es resisteix a dimitir, però assegura que no es tornarà a presentar

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.02.2011 - 11:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit egipci ha demanat a les desenes de milers de manifestants que fa una setmana que reclamen al carrer la dimissió del president Hosni Mubàrak que ‘tornin a casa’. Tot i que ha volgut deixar clar que els militars donaven suport als manifestants i que el poble tenia el poder, l’exèrcit els ha demanat ‘que tornin a casa per tal de recuperar l’estabilitat a Egipte’. La petició de l’exèrcit arriba l’endemà de l’anunci de Mubàrak de no presentar-se a la reelecció, tot i que es resisteix a dimitir.

‘Vosaltres teniu el poder, permeteu que Egipte torni a la normalitat’, diu l’estament militar en un comunicat, en el qual també assegura: ‘Som amb vosaltres i continuarem garantint la seguretat del país’. De fet, l’exèrcit considera legítima la demanda popular, i no ha fet servir la força en cap de les protestes.

Però aquest matí, i com ja van fer ahir al vespre en una multitudinària manifestació, milers de persones s’han tornat a aplegar a la plaça Tahrir del Caire reclamant la dimissió de Mubàrak. No els serveis de res que ahir, en un discurs televisat, anunciés que no es presentaria a la reelecció i que emprendria una reforma constitucional, ja que també va assegurar que volia acabar el mandat fins a les eleccions, que es faran al setembre. ‘Vull morir en aquesta terra. La història em jutjarà’, va exclamar.

Els convocants de la manifestació d’ahir, tant del Caire com d’Alexandria, van fer saber que els últims canvis ministerials fets per Mubàrak no els aturarien i que volien fer caure el règim actual. Dilluns Mubàrak va prendre el jurament dels nous membres del govern, entre els quals hi ha un nou titular d’Interior, Mahmud Wagdy, ex-director del Departament d’Investigacions Criminals i del Servei Penitenciari. Quant a Omar Suleiman, el nou vice-president nomenat dissabte, havia estat fins ara cap dels serveis d’intel·ligència.

Els manifestants aplegats a la plaça de Tahrir del Caire van llançar dilluns un ultimàtum a l’exèrcit perquè es decidís entre el moviment de protesta i el president Hosni Mubàrak. Si dijous encara no hi ha cap resposta, preveuen de fer una marxa cap al palau presidencial d’Heliòpolis, residència de Mubàrak.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any