ElBaradei presideix l’oposició egípcia al president Mubàrak

  • Els EUA demanen a Mubàrak una 'transició ordenada i pacífica cap a les reformes democràtiques i econòmiques'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.01.2011 - 23:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El premi Nobel de la pau del 2005, Mohamed ElBaradei, es va revelar ahir com la cara de l’oposició egípcia al president Hosni Mubàrak, al poder des de fa tres dècades. Amb el suport de l’influent partit religiós Germans Musulmans, ElBaradei ha rebut l’aval de tots els grups opositors per a negociar la sortida de la crisi. I ho va demostrar ahir al vespre a la plaça de Tahrir, al centre del Caire, on es va adreçar a desenes de milers de manifestants que desafiaven la queda decretada per les autoritats i que els militars, tot i ser-hi presents, no van fer complir. ‘Heu recuperat els vostres drets i això que hem començat no té aturador, és irreversible’, va dir-los. ‘Tenim una sola demanda: la fi del règim i el començament d’una nova etapa, un nou Egipte. Tingueu paciència, el canvi és a tocar.’

ElBaradei havia exigit durant tot el dia al president egipci que abandonés el poder per salvar el país. L’ex-director de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica va assegurar als mitjans nord-americans que tenia l’autorització dels manifestants i de més parts implicades en les protestes, com la formació religiosa Germans Musulmans, per a acordar un govern d’unitat nacional. ElBaradei, de fet, es vol posar en contacte, com més aviat millor, amb l’exèrcit ‘per treballar plegats’.

Comitè de deu membres

De fet, els principals grups opositors al president egipci han format un comitè de deu membres per negociar amb l’exèrcit. El portaveu del comitè és Mohamed ElBaradei. ‘La principal demanda és la dimissió de Mubàrak. Estem disposats a negociar amb l’exèrcit i amb els altres membres de l’oposició (…). Però no negociarem amb Mubàrak perquè la nostra principal petició és que dimiteixi’, ha dit el president de l’opositor partit el-Ghad (‘Futur’), Aiman Nur. A la comissió, s’hi han integrat George Ishaq (Kefaya), Abu al-Ezz i el jutge Mahmud el-Jodairi, a més d’ElBaradei i Nur. ‘El comitè té per missió de gestionar la crisi. Negociarem per millorar les condicions de seguretat del país’.

Els EUA demanen una transició ordenada

El govern nord-americà segueix de molt a prop els esdeveniments a Egipte: la secretària d’estat, Hillary Clinton, ha demanat anit a les autoritats egípcies que dirigeixin una ‘transició ordenada i pacífica cap a les reformes democràtiques i econòmiques’. A més, ha recordat que Egipte és un aliat històric del EUA al Pròxim Orient i ha subratllat que treballarien amb el govern que hi hagi, sigui el de Mubàrak, el del vice-president, Omar Suleiman; el del nou primer ministre, Ahmed Shafiq, o amb els representants del futur govern, per a implementar les reformes a què es va referir Mubàrak divendres passat.

Manifestacions multitudinàries fora de la capital

Les manifestacions que reclamen la dimissió del president egipci van ser multitudinàries no solament al Caire, sinó també a Alexandria, Mahalla, Mansura, Suez, Xarm el-Xeikh i Ismailiya. A Mansura (nord-est del delta del Nil), amb  un milió d’habitants, cent mil manifestants van sortir al carrer, segons al-Jazira. Les concentracions violaven la queda imposada pel govern, que prohibeix de sortir al carrer sense autorització entre les 16.00 i les 8.00.

Evacuació d’estrangers

L’ambaixada dels EUA a Egipte va recomanar ahir mateix als ciutadans nord-americans, residents o de visita, que abandonessin el país com més aviat millor, segons la cadena al-Jazira. A partir d’avui, l’ambaixada posarà a disposició dels ciutadans que ho vulguin avions per a traslladar-los a Europa. Turquia va enviar ahir tres avions al Caire i a Alexandria per començar l’evacuació dels seus set-cents cinquanta ciutadans presents a Egipte. Igualment va fer Israel. Des de divendres, el govern israelià ha repatriat uns dos-cents ciutadans, la majoria diplomàtics i familiars , després d’haver ordenat el tancament de l’ambaixada al Caire.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any