Barcelona retira l’estàtua de la Victòria franquista

  • La Comissió de la Dignitat demana que es restitueixi la placa de Pi i Margall i l'escultura de la Victòria republicana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a retirar avui l’estàtua de la Victòria, un vestigi franquista situat a la cruïlla del passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal. La mesura suposa el compliment de la llei de la memòria històrica, que estableix la desaparició a l’espai públic dels símbols franquistes, tant en edificis de titularitat pública com privada. L’ajuntament mantindrà l’obelisc, però ha retirat de la base una figura femenina vestida amb túnica, obra de Frederic Marès, que porta a la mà dreta una branca de llorer i sosté amb l’esquerra una petita victòria alada.

A la cruïlla, coneguda com a Cinc d’Oros, es va col·locar l’abril de 1936 una figura situada a la part alta de l’obelisc que representava la República, i a la base es va col·locar un medalló de Joan Pie en honor de Francesc Pi i Margall, president de la primera República. Amb l’arribada de la dictadura de Francisco Franco, l’escultura i el medalló es van retirar i en lloc seu es va col·locar l’escultura actual, que fa quatre metres d’altura i és de bronze, i una dedicatòria d’exaltació del règim franquista, retirat una nit del 1979 per un grup desconegut.

El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha assistit a l’acte i ha qualificat de ‘normalitat democràtica’ la retirada de l’escultura de la Victòria, que commemora el triomf de les tropes franquistes durant la guerra de 1936-1939. Mig centenar de ciutadans han contemplat l’esdeveniment cridant ‘visca la República’.

Per la seva banda, el president del grup d’ICV a l’Ajuntament de Barcelona i segon tinent de batlle, Ricard Gomà, i la cap d’EUiA a la capital catalana, Isabel Ribas, han celebrat que s’hagi retirat el monument.

El Museu d’Història de Barcelona incorporarà l’escultura retirada a la seva col·lecció d’història contemporània i la restaurarà, tot i que no es preveu exhibir-la en cap espai a l’aire lliure.

L’obelisc, anomenat popularment ‘el llapis’, continuarà presidint la intersecció, que després de l’intent de cop d’estat del 23-F s’anomena plaça de Joan Carles I, i no es retirarà perquè és obra de l’ajuntament republicà de 1931.

Carta oberta de la Comissió de la Dignitat

En ocasió de la retirada de l’estàtua de la Victòria de la plaça del llapis de Barcelona, la Comissió de la Dignitat ha adreçat una carta oberta al batlle de Barcelona en què felicita el municipi per la mesura, però li demana que ‘es restauri el fris on hi havia la inscripció de la dedicatòria al monument a Pi i Margall amb la data de naixement i mort i el medalló amb l’efígie del polític que encara es conserva’. També li sol·licita la restitució de l’estàtua de la Victòria que va fer Josep Viladomat, un monument erigit per subscripció popular i retirat pels franquistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any