Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  27.01.2011  16:35

Mohamed al-Baradei anuncia el seu retorn a Egipte per capitanejar la transició

Diu que s'ha acabat el temps de Hosni Mubarak perquè quan la gent perd la por, ja no hi ha retorn · Vaticina grans manifestacions de protesta per demà

Men?ame
 

El conegut reformista egipci i Nobel de la Pau, Mohamed al-Baradei, ha dit avui que s'esperen massives manifestacions a tot Egipte demà i que el president, Hosni Mubarak, haurà d'abandonar el poder. 'Ha servit el país durant 30 anys i és hora que es retiri', ha dit al-Baradei, ex-director de l'organisme de supervisió nuclear de l'ONU, poc abans de sortir de Viena cap al Caire. Al-Baradei ha dit que es posava a disposició per capitanejar la transició democràtica egípcia.

Al-Baradei viu a Viena i avui torna al Caire, fet que podria donar una empenta a la protesta i animar aquells manifestants que no veuen l'alternativa. 'La gent ha trencat la cultura de la por i un cop trenques la cultura de la por, ja no hi ha marxa enrere', ha dit el Nobel de la Pau. 'Demà es viurà la major manifestació en tot Egipte, i estaré amb ells', ha afegit, i ha fet una crida a fer protestes pacífiques.

Durant aquesta nit, activistes contraris al president, Hosni Mubarak, han calat foc a edificis de Suez. Un grup de manifestants ha calat foc a una comissaria de policia, en resposta a l'assassinat de tres persones aquesta setmana, segons ha dit un testimoni. Els agents han abandonat l'edifici abans que l'incendiessin fent servir bombes de petroli. Ahir al vespre, ja havien calat foc a un altre edifici governamental i un altre punt policial.

La causa de les protestes és molt semblant a la de les de Tunísia: l'encariment dels aliments, la pobresa, la desocupació i un règim autoritari que reprimeix brutalment l'oposició. Les manifestacions no solen congregar gaire gent a Egipte, per això sorprèn la gernació que abans-d'ahir i ahir es va manifestar: un fet sense precedents des que Mubàrak va pujar al poder, fa tres dècades.