Notícies

Dimecres  26.01.2011  16:56

Els partits reaccionen a l'aposta de Pujol per la independència

Jordi Pujol contraposa la independència a la rendició · La vice-presidenta Ortega entén les declaracions per l'hostilitat del govern espanyol

Men?ame
 

Tant el govern com els partits catalans han reaccionat a l'aposta de Jordi Pujol per la independència com a única alternativa al procés de marginalització de la catalanitat. La vice-presidenta de la Generalitat, Joana Ortega, considera que l'hostilitat de l'estat espanyol 'fa incrementar l'independentisme'. El PSC diu que respecte l'opció de Pujol com a 'exercici intel·lectual' i que considera 'legítimes i respectables' com totes les opinions. ERC ha demanat a Pujol que convenci CiU sobre la necessitat de la independència i SI ha convidat l'ex-president a adherir-se al seu partit.

La vice-presidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha afegit: 'L'estat espanyol sap perfectament que sense Catalunya no va enlloc'. Ortega s'ha declarat bel·ligerant per defensar l'autogovern i per fer complir els compromisos assumits per part del govern espanyol.

També ha opinat sobre les declaracions de Jordi Pujol el secretari general de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, que considera que Pujol i Mas diuen el mateix, però amb parules diferents. En una enrevista a COM Ràdio, Homs ha dit que el govern se sentia còmode amb la reflexió de Pujol, que ha afirmat que anava en comunió amb la idea de 'transició catalana cap al dret de decidir', expressada pel president de la Generalitat.

El president del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha respost de manera molt breu a les reflexions de Pujol que respecta com a 'exercici intel·lectual' i que considera 'legítimes i respectables' com totes les opinions. Tot i així, ha afegit que 'vist algun titular hi veig un discurs intel·lectual que fa una cavalcada de 40 anys liquidant-ne 30 amb una excessiva facilitat per no dir un punt de frivolitat', ha conclòs.

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha demanat a Pujol que convenci a CiU de les bondats que tindria la independència de Catalunya. 'Tothom s'acosta a la independència quan deixa de fer política representativa', ha dit Simó.

El diputat de Solidaritat per a la Independència (SI), Uriel Bertran, ha convidat Pujol a adherir-se a la formació liderada per Joan Laporta després de 'donar la raó als independentistes' i reconèixer aquesta via 'perquè Catalunya no desaparegui com a nació'. Bertran ha celebrat el posicionament de Jordi Pujol però ha afegit que 'en aquests moments CiU i el govern treballen en contra de l'estratègia de la independència acatant tot el que dicta Madrid'.

Un pas més de Jordi Pujol

Jordi Pujol va fer ahir un pas més en la diagnosi sobre el futur de Catalunya en el sí de l'estat espanyol en l'editorial del butlletí del Centre d'Estudis que porta el seu nom. Pujol diu que durant molts anys el nacionalisme català majoritari no ha estat independentista, però que ja no té arguments per no ser-ne. Pujol creu que ja no hi ha perill de trencar la cohesió social amb un procés d'independència, que és l'única alternativa al procés gradual de marginació i de residualització de la catalanitat.

'L'opció independentista és de difícil realització. L’altra, la que ens imposa Espanya, la dels partits espanyols i de les institucions espanyoles, no és tan difícil perquè equival a rendir-se. Arribat el cas, gent que mai no hauria somiat de fer-ho, votaria independència.'

Al final del seu escrit Pujol conclou: 'Mentre esperem el dia d’un hipotètic referèndum oficial i vinculant, els catalans un objectiu clar sí que el tenim: reforçar-nos internament.'

Men?ame