VilaWeb amb la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007

  • El 9 d'octubre de 2007 l'escriptor Quim Monzó convertí el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt en un conte. El públic el va ovacionar. Amb eufòria començava una fira que havia de marcar la projecció internacional de la literatura catalana. VilaWeb, que hi era, fou el primer mitjà a publicar íntegre el discurs de Monzó. Durant molt de temps aquest vídeo va ser el més vist de VilaWeb TV.

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El discurs del Monzó (vídeo) va ser l’estrena de sis dies intensos, plens d’actes literaris i artístics, de negocis editorials, d’escriptors que obtenien el reconeixement de la seva obra, de la presència de la literatura catalana a la fira i de la cultura catalana a la ciutat de Frankfurt. VilaWeb va informar diàriament des de Frankfurt (especial) dels esdeveniments que s’anaven seguint: vam acompanyar Jaume Cabré per la fira i vam viure en directe el moment en què el cap de premsa de l’editorial Suhrkamp, que edita ‘Les veus del Pamano’ a l’alemany, li contava que el dia abans, en un programa cultural del segon canal de la televisió pública alemanya, Joschka Fischer, ex-ministre d’afers estrangers, alçant ‘Les veus del Pamano’, deia que era el seu descobriment de la fira d’enguany.

‘Les veus del Pamano’ s’ha convertit en tot un fenomen a Alemanya i avui, quatre anys després, encara hi és ben viu: ja se n’hi han venut 100.000 exemplars. L’èxit també s’ha traduït en moltes traduccions a més llengües i en l’edició a l’alemany de més novel·les de Cabré. També, en bona mesura, l’èxit de Frankfurt fou determinant perquè Cabré fos nomenat Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2010.

Un altre èxit catapultat per la fira va ser el de ‘Pedra de tartera’ de Maria Barbal. VilaWeb va parlar amb ella i amb la traductora de l’obra a l’alemany, Heike Nottebaum, que constatava la universalitat de l’obra: ‘Una noia d’uns vint-i-cinc o trenta anys em deia que l’havia impressionat el llibre perquè li recordava moltíssim la vida de la seva àvia després de la guerra. És un llibre molt universal.’

També vam parlar amb nous lectors de Quim Monzó, que feien cua perquè l’autor els signés el llibre ‘100 contes’. Una senyora ens deia: ‘Abans de dimarts no el coneixia, però vaig sentir el discurs i em va semblar espectacular. L’endemà el meu company es va comprar el llibre i se’n va anar a l’auditori del Fòrum a escoltar la lectura que Monzó feia de ‘100 contes’. Jo no hi vaig poder anar, però també m’he comprat el llibre i ara em fa il·lusió que me’l signi.’

I mentre els escriptors catalans anaven amunt i avall, d’una entrevista amb mitjans alemanys a una reunió amb editors de tot arreu, a la plaça central de la fira, l’àgora, es dreçava la videoinstal·lació de Perejaume, ‘Paraula’: una pantalla convertida en una gran bandera amb el mot ‘PARAULA’ al mig i voleiant al vent (vídeo): la paraula en moviment i totes les voluntats que s’hi entronquen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any