Què llegeixes?, un espai de trobada entre lectors

  • Joves lectors van entrevistar l'escriptora alemanya Cornelia Funke.

VilaWeb
Redacció
25.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diuen que els llibres desapareixeran, potser sí que canviaran de format i no faran olor de paper, però el que segur que no desapareixerà serà la passió per la lectura. És emocionant veure com en plena eufòria digital cada dia lectors, joves i grans, van servir internet per entrar al portal Què llegeixes? i parlar de literatura. El QL? reuneix a més de 8.000 lectors que no paren de parlar de llibres i d’escriptors. La iniciativa que va néixer l’any 2005 de la mà de la Institució de les Lletres Catalanes  com una iniciativa diferent per a l’Any del Llibre i de la Lectura,  volia fomentar la lectura a base de comentaris de llibres llegits, de recomanacions… L’èxit va ser rotund. Se’n pot llegir una selecció a VilaWeb Lletres. El 28 de desembre es va celebrar el final de la primera etapa amb una gran festa al Teatre Nacional de Catalunya. Aquesta proposta, d’Oriol Comas i Jep Ferret, dos professionals de la invenció de jocs, es basava en una idea original de Lluís Anglada, director del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya.

Per Sant Jordi del 2008 el Què llegeixes? va tornar a obrir les portes dins el Pla de Foment de la Lectura, promogut per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la participació activa del Departament d’Educació i la Sots-direcció General de Biblioteques, i amb el suport de VilaWeb.  

 

Tres fòrums segons l’edat, superpreguntes  i jocs 

La pàgina de Què Llegeixes? ofereix tres fòrums, segons l’edat del lector: fins a onze anys, de dotze a setze, i a partir de disset. Els fòrums són moderats, i per a participar-hi cal registrar-s’hi. D’entrada, el lector pot respondre la pregunta del dia. Després, les possibilitats són molt diverses; la principal: participar amb comentaris en les categories i qüestions del fòrum. També pot votar els llibres que més li agradin, i definir amb una frase els seus llibres predilectes. Tot això constitueix un banc de dades amb les recomanacions i opinions dels lectors del Què Llegeixes?

El lector també té una bústia de correu per a rebre missatges dels altres membres de la comunitat de ‘Què Llegeixes?’ i per a enviar-los-en; pot consultar una agenda cultural interactiva i proposar-hi activitats; disposa d’un espai de jocs i de concursos (ideats per Oriol Comas), amb superpreguntes i jocs de lògica; i una vinculoteca d’enllaços relacionats amb llibres i lectures.

El maig del 2010 Què Llegeixes? va proposar una conversa entre Francesc Miralles i quinze usuaris del portal, i el 15 de desembre de 2010 VilaWeb va preparar una entrevista entre l’escriptora alemanya Cornelia Funke i la jovenalla de Què Llegeixes?

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any