Els mossos desallotgen el cinema ocupat de Via Laietana

  • Tres detinguts continuen a comissaria · Els agents van carregar al final de la manifestació de protesta contra la reforma de les pensions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mossos d’esquadra han desallotjat a mitjanit els antics cinemes de Via Laietana que havien estat ocupats per membres de l’Assemblea de Barcelona, els quals han recordat que no hi havia cap ordre judicial per desallotjar l’edifici. La policia va identificar, una a una, 422 persones que es trobaven anit dins l’espai abans de fer-les fora, i va detenir tres que no es van voler identificar, i que continuen a la comissaria de les Corts. L’ocupació es va fer fa cinc dies però es va fer pública ahir (comunicat), després d’una manifestació contra la reforma de les pensions en què participaren uns quatre mil manifestants.

La marxa s’emmarca en la campanya unitària organitzada per assemblees pels drets socials i com a acció prèvia a la vaga general convocada per a dijous vinent per CGT, CNT i COS contra la reforma del sistema de pensions. La protesta ha sortit a quarts de sis de la plaça de Sants, rere una pancarta amb el lema ‘Aturem la retallada de les pensions. Ja n’hi ha prou! Les nostres vides no són un negoci’, i ha acabat a via Laietana. Tot i que aquest matí ja s’havia anunciat (vídeo) que havia estat ocupat un edifici, no ha estat fins al final de la manifestació quan s’ha sabut que es tractava dels antics cinemes de Via Laietana. Allà ha finalitzat la marxa, i ha estat quan els mossos han carregat dues vegades contra la gent que s’hi aplegava per evitar que entressin a l’edifici. Després s’han desplegat una quinze de furgones d’antiavalots per Via Laietana i el barri de la Ribera.

L’Assemblea de Barcelona i la resta d’assemblees pels drets socials convocants de la manifestació han emès un comunicat en què lamenten una intervenció policíaca ‘injustificada, absolutament desproporcionada i del tot desmesurada’. Insisteixen que ‘la intervenció s’ha produït sense cap mena de lògica al final d’una manifestació que no havia provocat cap accident a la via pública’.

Amb l’ocupació del Palau del Cinema, l’Assemblea de Barcelona repeteix el gest del setembre passat, quan es va ocupar el Banc Espanyol de Crèdit (vídeo), el qual fou desallotjat dies després, durant la vaga general del 29 de setembre. L’Assemblea de Barcelona diu que aquesta ‘casa de la vaga’, com anomena l’edifici ocupat, vol ser un espai per debatre sobre la situació actual i generar un relat que permeti afrontar-la col·lectivament, i per això han organitzat diverses activitats al respecte.

‘No volem que decideixin per nosaltres. N’estem fartes de retallades laborals i socials sota el pretext de la crisi’, encapçala el comunicat de l’assemblea, que fa una crida a respondre ‘sense pal·liatius’ a la situació actual ‘passant a l’acció’. El manifest anima la gent a ‘organitzar-se als barris, als centres de treball, als centres de formació’ i anuncia que actualment es treballa per crear una coordinadora d’assemblees populars i socials i de sindicats alternatius.  

Puig considera ‘impecable’ l’actuació dels mossos

El conseller d’Interior, Felip Puig, considera que el dispositiu policíac d’ahir va ser ‘impecable’, amb una actuació ‘discreta’ i ‘contundent’. Segons Puig, s’ha evitat que l’antiga sala de cinema es convertís en una ‘casa de la vaga’, tal com va passar amb l’edifici del Banc Espanyol de Crèdit de la plaça de Catalunya de Barcelona durant els dies de la vaga general del 29 de setembre. ‘A partir d’ara, s’ha acabat la impunitat per als qui es pensen que ocupar propietats privades i alterar l’ordre públic forma part del paisatge de Barcelona i de Catalunya’, ha sentenciat.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any