‘T’escanyen i després et diuen malbaratador’

  • La degana de la Facultat d'Economia de la UB avisa de l'ofensiva recentralitzadora del PSOE i del PP

VilaWeb
Redacció
20.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi ha una tendència de fons vers la recentralització de l’estat. Hi estan d’acord tant el PSOE, que és jacobí, com la dreta espanyola clàssica, que és el PP. I la sentència del Tribunal Constitucional ja és una ofensiva molt forta en aquesta línia. I ara, en context de crisi, de dèficit que s’ha de reduir i de problemes amb els mercats internacionals, aprofiten l’avinentesa per donar-ne la culpa a les comunitats autònomes.

És clar que el dèficit de Catalunya és molt gran, i que potser s’haurien hagut de prendre mesures de contenció de la despesa més fortes aquests últims dos anys. Però cal dir que Catalunya té traspassades les despeses més estructurals, com l’educació, la sanitat i els serveis socials, que són les que, encara que hi hagi una gran crisi, no es poden reduir.

I a sobre té molt menys diners per habitant que no les comunitats autònomes, per causa d’un finançament autonòmic insuficient. Catalunya disposa d’uns 700-800 euros menys per persona, en les mateixes competències, que no Extremadura. És evident que, si hagués tingut els mateixos diners, no hauria incorregut en aquest dèficit. Hi ha una situació estructural d’escanyament i d’asfíxia de l’autonomia catalana. És d’un gran cinisme, perquè t’escanyen i t’asfixien i després, quan incorres en dèficit, ets un malbaratador i un malgastador i t’han de controlar.

A la pràctica, si no es compleix l’objectiu de dèficit fixat, pot passar que no autoritzin determinades emissions de deute. És molt difícil de rebaixar un dèficit de 7.000 milions a 2.000 perquè la major part de la despesa és estructural: vol dir pagar metges, mossos, mestres… S’haurà de fer una retallada molt grossa de qualsevol ajut a empreses, a inversions en infrastructures, en despeses estructurals. Se’n ressentirà l’activitat econòmica, perquè, si es redueixen ajuts a empreses o inversions en infrastructures, serà més difícil de sortir de la crisi. En canvi, l’estat té una mena de competències en què podria fer retallades, perquè no són estructurals. És d’un cinisme molt gran fer línies d’AVE per connectar Madrid amb cada capital de província (els Estats Units diuen que no s’ho poden permetre perquè és massa car) i mirar els pressupostos de les autonomies com si fossin les grans culpables.

Elisenda Paluzie

(Nota: Aquesta opinió ha estat recollida per la redacció de VilaWeb via conversa telefònica.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any