‘Pa negre’, gran guanyador dels Premis Gaudí

  • La cinta de Villaronga rep el premi al millor film en català i 'Buried', el premi al millor film en una altra llengua · 'Herois' no en rep cap, a desgrat de les deu nominacions

VilaWeb
Redacció
18.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pa negre‘ d’Agustí Villaronga (vídeo) es va emportar tretze estatuetes de les quinze dels III Premis Gaudí a què havia estat nominat. Solament va perdre la del millor actor protagonista, concedida a Eduard Fernàndez, per ‘La Mosquitera‘, i la del millor muntatge, que va ser per a Buried. L’adaptació al cinema de la novel·la d’Emili Teixidor va abassegar els premis de millor film, millor direcció i millor guió (Agustí Villaronga), millor actriu (Nora Navas), millor actor i actriu secundaris (Roger Casamajor i Marina Comas). Vegeu aquest reportatge en vídeo de la gala d’ahir, amb declaracions de premiats i convidats.

L’actor Jordi Dauder, que va dedicar el Premi Gaudí d’Honor a Lluís Llach i a Miquel Martí i Pol, va proclamar que el premi l’empenyia a lluitar encara més ‘per la nostra república del cinema i de què sigui’.

A més d’aquests sis premis principals, el film de Villaronga, ambientat a la postguerra, es va endur els premis de millor fotografia (Antonio Riestra), millor música original (José Manuel Pagán), millor direcció artística (Ana Alvargonzález), millor vestuari (Mercè Paloma), millor so (Dani Fontrodona, Fernando Novillo i Ricard Casals), i millor direcció de producció (Álex Castellón).

‘Buried’ i ‘Bicicleta, poma, cullera’, guanyen les categories respectives

El film de Rodrigo Cortés ‘Buried‘ (‘Enterrat’), en anglès, però de producció catalana, es va emportar dos guardons dels nou a què optava: el de millor film en llengua no catalana, i el de millor muntatge.

El premi al millor documental va ser per a ‘Bicicleta, cullera, poma‘, escrit i dirigit per Carles Bosch, sobre la lluita de l’ex-president de la Generalitat Pascual Maragall contra l’alzheimer. El públic del teatre es va aixecar per aplaudir-lo quan va pujar a recollir el premi.

De guardons també n’hi hagué per al millor film de televisió, millor film europeu i millor film d’animació. El del millor film europeu va ser per a ‘La cinta blanca’ de Michael Haneke; el de millor film de televisió, per a ‘Quatre Estacions’ de Marcel Barrena; i el de millor film d’animació, per a ‘Els caps de drap al país on sempre brilla el sol’, d’Àlex Colls.

El premi al millor curt-metratge va ser per a ‘Les bessones del carrer de Ponent’ de Marc Riba i Anna Solanas. I el ‘Viatge Màgic a Àfrica’ de Jordi Llopart va obtenir el guardó dels millors efectes especials/digitals, produïts per José María Aragonés.

La tercera gala dels Gaudí

El teatre Artèria Paral·lel, acabat d’estrenar, va ser la seu de la gala dels tercers Premis Gaudí del Cinema Català, que va presentar l’actor i director de Teatre de Guerrilla, Quim Masferrer.

Enguany han participat en els premis de l’Acadèmia del Cinema Català onze films en la nostra llengua, vint-i-sis en llengües no catalanes, dotze documentals, dues films d’animació, set per a la televisió i trenta-vuit curts-metratges. La setmana passada l’Acadèmia va nomenar cinc membres d’honor més: el compositor Jordi Savall, l’historiador i crític de cinema Romà Gubern, el productor José Antonio Pérez Giner, el guionista i productor Antonio Isasi-Isasmendi i la maquilladora Joana Martí.

Ja feia un mes que s’havien fet públics els noms dels nominats als vint-i-dos guardons, i ‘Pa negre‘ d’Agustí Villaronga (vídeo), amb quinze, era un dels films més ben situats.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any