Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  16.01.2011  14:51

L'esquerra abertzale, EA i Alternatiba reiteren amb un acord les 'vies exclusivament polítiques' per resoldre el conflicte basc

Han signat Vitòria un pacte pel canvi polític i social a Euskal Herria

Men?ame
 

L'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna (EA) i Alternatiba han signat avui al Palau Europa de Vitòria un pacte pel canvi polític i social que refusa la violència i aposta per les 'vies exclusiament polítiques per avançar en la 'consecució d'un Eskal Herria sobirana i solidària'.

Aquest nou pas en la unitat d'acció dels sectors sobiranistes i d'esquerra a Euskal Herria té lloc pocs dies després de l'alto-el-foc d'ETA i set mesos després de la firma d'un acord estratègic entre l'esquerra abertzale i EA, al qual se suma ara Alternatiba, constituïda com a partit el 2008 d'un corrent intern d'Ezker Batua i que té com a màxima referència l'ex-parlamentari Oskar Matute.

Segons el document signat per Rufi Etxeberria, Peio Urizar y Óscar Matute en representació de les tres forces, el pacte vol respondre de manera positiva a l'etapa que s'obre progressivament a Euskal Herria, marcada per dues característiques: un marc jurídic i polític exhaurit, que no respon al desig de la majoria social del país, i la crisi econòmica, utilitzada per atacar els pilars del que es denomina estat de benestar i impulsar mesures socials regressives que afecten la qualitat de vida de les classes populars. Per tot plegat, totes tres forces han optat per aplegar esforços i abordar la construcció nacional i la transformació social.

El pacte advoca per un 'canvi profund i a llarg termini': 'No hi haurà construcció nacional si no hi ha una transformació del model socio-econòmic, i no hi haurà canvi socioeconòmic sense una profunda democractització política de les institucions basques sobiranes'.