‘La matança de Tunísia té l’aval de França’

  • Entrevista amb Sihem Bensedrine, periodista tunisiana exiliada a Barcelona · Ahir hi hagué una concentració a Barcelona contra el règim repressiu de Ben Alí

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Tant França com la comunitat internacional són còmplices de la matança que es fa a Tunísia.’ Amb tal contundència parla Sihem Bensedrine, periodista tunisiana de Radio-Kalima que viu exiliada a Barcelona, des de fa força mesos, acollida pel PEN català. En aquesta entrevista, Bensendrine, perseguida pel govern tunisià i que ha vist com aquests darrers dies tots els seus periodistes eren segrestats per les milícies del govern tunisià, relata la situació que es viu a Tunísia i critica amb contundència l’actuació de la comunitat internacional, especialment de França.

Bensedrine considera que els morts en les topades entre manifestants i policia de Tunísia són uns cent cinquanta, molts més que no diuen les agències de notícies internacionals. Per això lamenta que la comunitat internacional no protegeixi el ciutadans com sí que va fer a l’Iran, a Birmània o a la Costa d’Ivori.

A més, diu, un govern democràtic i transparent seria possible si el món fos capaç de condemnar el règim corrupte del president Ben Alí. Però, de moment, les protestes i les topades continuen, i com més va, més.

Mentrestant, ahir, a Barcelona, més d’un centenar de manifestants es van concentrar a la plaça de Sant Jaume per demostrar la seva solidaritat amb els pobles de Tunísia i Algèria i per condemnar la repressió dels governs d’aquells països. La majoria eren tunisians i algerians residents a Catalunya i activistes d’organitzacions solidàries, però també hi havia representants de CC OO, UGT, ERC i ICV-EUiA

Bensedrine va llegir-hi un manifest demanant l’alliberament immediat del país i la fi de les persecucions contra els manifestants. Va denunciar la manca de llibertats democràtiques i l’actitud del govern de Tunísia a l’hora de respondre amb repressions a les demandes de la gent, i que la societat catalana s’impliqués en la injustícia que s’imposa molt a prop d’aquí i on molts ‘han anat a passar les vacances’. 

També va recordar que la revolta es feia per la democràcia: ‘Homes i dones que lluiten per viure dignament, com els nostres veïns del nord.’ Va clamar per la implicació de les autoritats europees, i va puntualitzar: ‘Aquesta vegada no es pot pas parlar del fantasma recurrent del fonamentalisme, perquè és una simple reivindicació social.’

Després del parlament de Bensedrine, el secretari general d’UGT a Catalunya, Josep M. Àlvarez, i el de CC OO, Joan Carles Gallego, van expressar la seva solidaritat amb els treballadors tunisians que reivindiquen el dret de treballar i de guanyar-se la vida dignament.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any