Notícies

Divendres  14.01.2011  06:00

Fa 305 anys de l’incendi de Vila-real, obra de les tropes borbòniques

Acció Cultural i l'associació Socarrats commemoren els fets del 12 de gener de 1706

Men?ame
 

El 12 de gener de 1706 les tropes borbòniques comandades pel comte de Las Torres van atacar Vila-real perquè aquesta població de la Plana s'havia negat a retre homenatge a Felip de Borbó durant la Guerra de Successió. L’assalt, que mig derruí la població a còpia de violència i d'incendis, es va saldar, a sobre, amb més de 250 vila-realencs morts.

Fa anys que el Casal Jaume I de Vila-real i l'associació Socarrats commemoren aquells fets. Els actes del 305 aniversari es faran avui, dia 14. El principal és la tradicional cercavila que va del carrer de Solades fins a la Torre Motxa, última resta de la muralla medieval de la població. Com a novetat, enguany acompanyarà la cercavila el grup els Maulets, vestits amb uniformes dels micalets austriacistes del segle XVII. A la Torre, s’hi farà una ofrena floral 'als vila-realencs caiguts en defensa dels drets de Carles III i de les llibertats valencianes’, i un parlament que detallarà els fets ocorreguts l'any 1706.

A continuació, a la seu del Casal Jaume I, es farà la presentació del llibre del vila-realenc Vicent Cerdà ‘Dies d'incertesa’, una obra de teatre sobre els fets esdevinguts a la vila aquell 12 de gener.