Diccionari tunisià

  • La revolta s'expressa sobretot per internet. VilaWeb us ofereix un diccionari que descriu els principals actors de la revolta

VilaWeb
Redacció
13.01.2011 - 13:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ActuTunisie. Un dels comptes de twitter des d’on es pot seguir al detall la revolta. 

Ammar. A Tunísia se’n diu així la censura. Pel nom d’Habib Ammar, antic ministre de l’Interior i Comunicacions. Ammar s’ha centrat especialment en la censura d’internet.

Atur. La raó principal de les revoltes. La majoria dels joves són a l’atur i denuncien l’existència de dues tunísies, la que veuen els turistes i viu per als turistes i la resta. A Sidi Bouzid, on va començar la revolta, el 25% dels homes amb estudis universitaris i el 44% de les dones amb estudis universitaris són a l’atur.

Ben Alí. Zine el Abidine Ben Alí. President de Tunísia des del novembre del 1987, succesor de Burgiba quan aquest va ser declarat ‘incompetent’. Burgiba havia estat l’únic president de Tunísia des de la independència del país. Després d’un moment en el qual semblava que concebia el país en termes democràtics ha fet girar el seu govern cap a les posicions més autoritàries que es recorden.

Blocaires. El 6 de gener van ser detinguts cinc dels més coneguts blocaires tunisians.

Corrupció. Pràctica habitual i generalitzada a Tunísia. Especialment entre la cúpula dirigent. Diversos cables de Wikileaks van centrar-se en aquest tema i van provocar per internet un intens debat a Tunísia. 

Independència. França va reconèixer la independència de Tunísia el 20 de març de 1956, però conservant la base militar de Bizerte, que després donarà peu a un greu conflicte militar entre els dos països. Bizerte torna a Tunis el 1963.

Mohamed Bouazizi. Jove tunisià de 26 anys que es va immolar a Sidi Bouzid el 17 de desembre i va morir a conseqüència de les ferides el 4 de gener de 2011. Aquest suicidi va marcar l’inici de la revolta. Bouazizi venia fruita sense permís i es va suicidar després que la policia li confisqués la mercaduria. Bouazizi era un dels ‘diplomats en l’atur’ (joves amb carrera universitària que han de fer treballs il·legals per a sobreviure), grup social que està protagonitzant les revoltes.

Morts. En un mes en porten com a mínim 66.

Nawaat.org Web tunisiana que ha centrat les informacions sobre la revolta.

Operació Tunísia. Atac coordinat contra les webs del govern tunisià que va ser iniciat el 2 de gener de 2011 per Anonymous. El govern va respondre amb un atac contra diverses webs i comptes de Facebook. Tot plegat va acabar desencadenant una campanya de defensa de la web amb indicacions de com resistir-hi la censura. 

Trabelsi. Els Trabelsi són la família de la dona del president Ben Alí. Controlen la màfia tunisiana i són els personatges més odiats del país. Les seves activitats han provocat de vegades problemes com quan dos dels nebots del president van robar el iot del president de Lazard París, Bruno Roger. El iot va aparèixer pintat de nou a Tunísia.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any