El corredor mediterrani acosta els governs valencià i català

  • Camps i Recoder escenifiquen col·laboració en infrastructures i economia després d'anys de divorci · Ferrmed aplega al Parlament Europeu empresaris i polítics pel corredor mediterrani

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Roger Cassany
12.01.2011 - 17:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els governs valencià i català, representats pel president Camps i el conseller Recoder, han participat plegats i mostrant una actitud d’entesa en l’acte organitzat per Ferrmed que s’ha fet avui a Brussel·les per a reivindicar el corredor mediterrani. Camps i Recoder, que s’han assegut en tot moment l’un al costat de l’altre, han escenificat així la voluntat d’actuar i col·laborar junts a l’hora de pressionar el govern espanyol perquè aposti pel corredor mediterrani. Tots dos han reiterat la necessitat urgent del d’aquesta infrastructura per al desenvolupament de les economies d’ambdós territoris.

El president Camps, que ahir ja es va reunir amb el comissari de Transports europeu, ha dit que del corredor en depenen ‘les nostres expectatives al mercat’. I ha afegit que aquests dies ‘són capitals perquè són els últims abans del primer esborrany de la nova xarxa ferroviària de la Comissió i cal que el govern espanyol faci tot el que pugui per fer que s’inclogui el corredor a la llista de corredors prioritaris. Per Camps, el corredor és necessari i urgent perquè és ‘l’única manera de poder rebre i transportar mercaderies cap i des d’Europa’.

El conseller Recoder ha dit que ‘només una estratègia política que vagi en contra de la realitat pot ignorar el corredor’. I ignorar-lo, ha dit, ‘seria un atemptat a la competitivitat europea’. ‘Catalans, valencians, andalusos i murcians van units en això, juntament amb governs europeus que van de França a Escandinàvia, a més de la societat civiil’, ha reblat. Recoder ha criticat el govern espanyol per manca de compromís. ‘Si estiguessin convençuts que aquesta és una qüestió prioritària, la seva actuació hauria estat molt més contundent’, ha declarat.

De fet, el moment escollit per a fer l’acte no és casual: a final de mes la DG Move, màxim òrgan de la Comissió Europea dedicat al transport, tindrà enllestit el primer esborrany de la xarxa de ferrocarrils de la Unió, en el qual ja es destriaran els corredors prioritaris. I la proposta es negociarà amb els estats membres entre els mesos de febrer i abril. Per això el director de Ferrmed, Joan Amorós, no es cansa de repetir que la pressió no s’acaba amb l’acte d’avui, sinó que cal continuar-la almenys fins que la proposta definitiva no es voti al parlament, segurament al mes de juny.

A l’acte també hi ha hagut dos representants del ministeri de Foment espanyol. El ministre Blanco, tot i estar convidat, no hi ha anat. Tots dos han dit que el govern espanyol dóna suport al corredor, però amb discursos poc concrets, que han decebut molts dels assistents, que esperaven una posició més clara i contundent. ‘S’han limitat a dir que al juny, a la cimera de Saragossa, ja van donar suport al corredor, quan en realitat no fou així; la seva aposta és anar fent, sense programa ni planificació’, deia a VilaWeb el diputat de Compromís a les Corts, Enric Morera, a l’acabar l’acte. Tot amb tot, entre els assistents s’hi respirava, al final, un gran ambient d’optimisme.

La llista d’entitats, associacions, empreses i institucions participants (pdf) és molt llarga. De l’àmbit de la logística, hi ha Johannes Ludewig, director executiu de la Confederació Europea de Ferrocarrils (CER), Rudy Colle, director general de l’Associació Internacional del Ferrocarril (UIRR) i Victor Schoenmakers, conseller delegat de l’Organització Europea de Ports (ESPO). 

De l’àmbit estrictament empresarial i econòmic hi ha les cambres de comerç de Lió, de València i de Barcelona, a més de la patronal valenciana CIERVAL, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i l’automobilística Volkswagen.

D’àmbit polític, a més de Camps i Recoder, hi ha el tinent-batlle de Barcelona Ramon García Bragado, en substitució de Jordi Hereu, que a última hora ha anul·lat el viatge, el president de la Comunitat Autònoma de Múrcia, Ramon Luis Valcárcel, la batllessa de Lió i el batlle de Màlaga. També hi ha delegacions de ministeris de transport europeus.

El secretari general de Ferrmed, Joan Amorós, s’ha declarat ‘més que satisfet’ per l’èxit de convocatòria, especialment per l’alta presència de representants de governs d’arreu i d’associacions d’empresaris europees. Amorós ha dit sentir-se una mica decebut per la poca contundència expressada pels representants del govern espanyol, però ‘esperançat i optimista, conscient que cal continuar treballant i no donar res per guanyat o per perdut’.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any