ETA anuncia un alto-el-foc ‘permanent, general i verificable’

  • Anuncia en un comunicat enviat a Gara un 'alto-el-foc permanent, general i verificable · ETA respon així a les demandes de l'esquerra abertzale i els mitjancers internacionals

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2011 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ETA ha respost avui les demandes de l’esquerra abertzale i dels mitjancers internacionals i ha anunciat, a través d’un comunicat (en èuscar i en espanyol, i en vídeo) enviat al diari Gara, que decretava un alto-el-foc ‘permanent i de caràcter general’ i ‘verificable internacionalment’. ‘És el compromís ferm amb un procés de solució definitiu i amb el final de la confrontació armada’, diu el comunicat. ETA havia anunciat el setembre passat que havia aturat feia temps les ‘accions armades ofensives’, però no especificava si l’alto-el-foc era permanent o temporal.

Unes setmanes més tard, publicava un nou comunicat, adreçat a la comunitat internacional, en què es comprometia a declarar un alto-el-foc permanent i verificable; El govern espanyol i la majoria de partits, però, van mostrar-se reticents a aquell anunci, que consideraven poc concret, i mantenien la reclamació que ETA deixés definitivament les armes.

L’esquerra independentista basca i els mitjancers internacionals, encapçalats per l’advocat sud-africà Brian Currin, sí que van valorar el pas però van demanar a ETA que l’alt-el-foc fos unilateral, permanent i que es pogués verificar. Mentrestant, l’esquerra abertzale també feia passos endavant amb la proposta política, presentada a final de novembre, en què ratificava l’ús de les vies exclusivament polítiques i democràtiques i anunciant una nova formació que compleix la llei de partits espanyola.

En la declaració d’avui, ETA fa referència de nou a la Declaració de Brussel·les i als Acords de Gernika i diu que coincideix amb la necessitat d’assolir una solució ‘justa i democràtica’ al conflicte. Una solució que arribarà, segons la banda, arran d’un procés democràtic basat en la negociació i el diàleg i en la voluntat popular. En aquest nou comunicat, l’organització mostra el seu ‘compromís ferm amb un procés de solució definitiva i amb el final de la confrontració armada’ i insta a ‘actuar amb responsabilitat històrica’. També fa una crida ‘a les autoritats d’Espanya i França perquè abandonin per sempre les mesures repressives i la negació d’Euskal Herria’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any