La congressista d’Arizona Gabrielle Giffords continua en estat ‘molt crític’

  • Un jove va disparar contra la congressista demòcrata i va matar un jutge federal i cinc persones més a Arizona · L'autor material dels trets va ser detingut i la policia cerca un segon sospitós

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.01.2011 - 11:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La congressista demòcrata per Arizona, Gabrielle Giffords, va rebre un tret al cap ahir en un acte públic a Tucson. Va ser operada urgentment i resta en estat crític. L’atacant és un noi de 22 anys que va fer sis morts, entre ells el jutge federal John Roll, i va deixar una dotzena de persones ferides de diversa gravetat. L’atacant va ser detingut en el lloc dels fets, però la policia sospita que no va actuar sol. Aquesta nit molts ciutadans de Tucson s’han fet vetlla davant de l’hospital on hi ha ingressats els ferits per l’atac.

Els metges que tracten Gabrielle Giffords han indicat que la dona, de 40 anys, està sedada després de passar pel quiròfan. El metge que l’ha atès ha indicat que tot i que Griffords està en condicions molt crítiques és ‘molt optimista sobre la seva recuperació’. A més, hi ha dotze persones més hospitalitzades després de ser ferides durant el tiroteig.

El president Barack Obama va fer una declaració oficial en la que va valorar els fets com una ‘tragèdia inqualificable’ i va confirmar que la congressista Giffords havia estat operada i restava en estat molt greu. També va confirmar la mort del jutge federal John Roll i cinc persones més, entre elles una nena de nou anys. Obama va condemnar l’atac i va demanar unitat als americans per afrontar-lo.

Mitjans locals expliquen que l’ambient polític a Arizona era molt crispat darrerament. L’extrema dreta havia identificat alguns congressistes com els principals problemes del país. El web de l’ex-candidata a la vice-presidència dels EUA, Sarah Palin, havia situat una diana apuntant a les circumscripcions d’alguns congressistes, entre els quals Gabrielle Giffords, tal com es pot veure en aquesta captura de pantalla. La imatge va ser retirada ahir ràpidament del web de Palin, però n’han quedat algunes imatges que alguns usuaris de Twitter han denunciat.

Precisament, la mateixa Gabrielle Giffords va denunciar aquestes imatges a la cadena MSNBC el març de l’any passat: ‘Sarah Palin ha col·locat punts de mira sobre el nostre districte i, quan la gent fa això, ha de saber que això pot tenir conseqüències… Els líders polítics s’han d’unir per dir on és el límit.’

L’autor material de l’atac és un jove de 22 anys, Jared Loughner, amb un únic antecedent policíac per un delicte menor, segons va informar la policia. Tanmateix, fonts policíaques han dit que Loughner havia estat l’autor d’algunes amenaces de mort des de fa un parell d’anys, en cap cas contra la congressista Giffords. L’FBI creu que l’autor dels trets no va actuar sol i cerca un còmplice que l’hauria ajudat a preparar l’atac.

Fonts de la investigació descarten que el jutge federal John Roll fos el principal objectiu de l’atac, perquè es va aturar a l’acte de la congressista casualment quan va identificar un ajudant de Giffords i va parar a saludar-lo. En aquell moment, l’atacant va irrompre en el lloc dels fets i va disparar indiscriminadament. L’ajudant de Giffords resta ferit a l’hospital.

Tanmateix, el clima crispat a Arizona es confirma en el fet que el jutge Roll va ser amenaçat de mort el 2009 després de dictaminar que podia prosseguir el procés judicial contra un granger d’Arizona en la demanda d’un grup d’immigrants. El jutge va rebre centenars de trucades i notes amb amenaces de mort a ell i la seva família. Tant ell com la seva família van rebre protecció d’escortes durant uns quants mesos fins que van ser identificats els autors de les amenaces.

El passat mes de març, l’oficina de la congressista Giffords a Tucson va ser assaltada després de la votació sobre la reforma de la sanitat en el congrés nord-americà, segons van informar les autoritats locals. Segons informacions oficials, el 2009 en un esdeveniment com el d’avui la policia va endur-se un home a qui va caure una pistola a terra. El d’ahir era el primer acte públic des de la reelecció el novembre passat.

La política demòcrata estava fent ahir un acte de proximitat en un supermercat amb veïns d’un districte de Tucson. Giffords acostuma a fer aquest tipus d’acte des que el 2006 va ser escollida candidata del Partit Demòcrata i ha estat escollida en dues ocasions representant d’Arizona al congrés. El passat 3 de novembre va revalidar el suport dels ciutadans en derrotar un destacat membre del conservador Tea Party.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any