El president del Sudan prova de generar incertesa sobre la independència del sud

  • El Sudan del Sud celebrarà un referèndum d'autodeterminació aquest diumenge · Omar al-Bashir diu que el sud no està preparat per gestionar i governar la independència

VilaWeb
Redacció
08.01.2011 - 12:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Sudan, Omar al-Bashir, considera que el Sudan del Sud ‘no està preparat’ per la independència. Un dia abans de la celebració d’un referèndum d’independència al sud del país, al-Bashir -acusat de delictes de genocidi i crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional- ha defensat que la regió patirà una forta ‘inestabilitat’ si decideix independitzar-se. ‘El sud no té l’habilitat de mantenir els seus ciutadans, crear un estat o una autoritat’, ha assegurat al-Bashir en una entrevista a la televisió al-Jazeera. Es preveu que Sudan del Sud, on es concentra la gran majoria del petroli del país, voti sí a la independència de forma aclaparadora.

El referèndum és fruit de l’acord de pau signat el 2005 per posar fi a la guerra entre el nord de majoria musulmana i el sud del Sudan, animista i cristià, que va causar més de dos milions de morts en dues dècades.

Per tal que la meitat sud del Sudan es pugui independitzar, cal que un 60% dels ciutadans votin en el referèndum de diumenge, que s’allargarà durant dies. En total, hi ha 3.8 milions de persones cridades a les urnes. L’ambient a la capital del Sudan del Sud, Juba, és festiu. Centenars de persones han sortit al carrer en manifestacions a favor de la independència, que, d’acceptar-se en el referèndum, es faria efectiva a partir de l’estiu i crearia el 54è país de l’Àfrica.

Sis morts en enfrontaments entre partidaris i detractors de la secessió

Almenys sis persones han mort entre divendres i dissabte al Sudan durant els enfrontaments entre les milícies i l’exèrcit del Sud del país, segons han confirmat els militars. Un portaveu de l’Armada per l’Alliberament del Poble del Sudan (SPLA) ha assegurat que les seves forces han frenat un atac liderat per les milícies de Galwak Gai. ‘Venien del nord per trastornar el referèndum’, ha dit. El Sud del Sudan acusa el Nord d’ajudar les milícies que intenten frenar la consulta i mantenir la unió de la regió petroliera amb Jartoum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any