El viatge de ‘La princesa de jade’

  • El llibre escrit per Coia Valls és el Premi Néstor Luján de novel·la històrica 2010

VilaWeb
Redacció
04.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La princesa de jade‘ és l’òpera prima de Coia Valls (Reus, 1960), actriu, logopeda i professora d’educació especial. A finals d’octubre va guanyar el Premi Néstor Luján de novel·la històrica, que atorga l’editorial Columna. La novel·la està ambientada a l’any 551 d.C, quan l’emperador romà Justinià organitza una expedició cap a la Xina per descobrir el secret de la seda, el més ben guardat d’Orient. L’autora organitza la història d’aquest viatge en tres parts, cadascuna protagonitzada per una dona: Teodora, una antiga prostituta convertida en emperadriu de Bizanci; Najaah, filla del desert pertanyent a la tribu nòmada dels Zaqif; i Yu, una jove princesa de la dinastia Liang amb un ideari bastit sobre tradicions mil·lenàries.

‘Aconseguir el secret de la seda abans de morir va ser el darrer desig de l’emperadriu Teodora. L’esposa de Justinià, un home centrat més en els llibres que en l’acció, volia trencar aquella situació de dependència amb els perses abans de morir. Aquest seria el seu llegat al món, a més d’unes quantes accions de govern que la van convertir en una interessant feminista avant la lettre’, escriu de la novel·la el crític Xulio Ricardo Trigo al seu bloc ‘El violinista celest‘.

I continua: ‘El viatge, un trajecte que més tard, ja al segle XIX, s’anomenaria la Ruta de la Seda, és a dir travessant Àsia de punta a punta, és el centre neuràlgic d’aquesta novel·la. I aquí trobem una altra de les seves característiques, no sols és una novel·la històrica, també és, sense cap mena de dubte, una novel·la de viatges. Les peripècies dels protagonistes al mar Hircani (l’actual Caspi), a les muntanyes del Pamir, al desert del Taklamakan o a la mateixa Xina, tenen tota la màgia del descobriment i es mouen dins la curiositat necessària en aquest tipus d’aventura literària.’

‘La princesa de jade’ 2.0

La promoció de ‘La princesa de jade’ es fa de manera intensa tan en l’àmbit presencial com i sobretot en el virtual. El llibre disposa d’una web on es poden llegir els primers capítols de la novel·la, que l’autora explica que va escriure a la biblioteca del museu Guimet, Museu Nacional de les Arts Asiàtiques de París. També s’aporta informació complementària d’alguns personatges i temes que apareixen a la novel·la, com ara el nestorianisme, l’emperador Justinà, el jade, la seda i l’emperadriu Teodora. El llibre compta amb un tràiler realitzat per Jordi Crusats i Jordi Lara (directors de la pel·lícula inèdita ‘Ventre Blanc‘ on participa Coia Valls). I cada quinze dies s’ofereix una ‘newsletter‘ amb informació actualitzada del recorregut que va fent la novel·la (presentacions, aparicions als mitjans…).

‘La princesa de jade’ viu un rosari de presentacions, tot un viatge paral·lel a la ficció: es presenta aquest vespre a la llibreria Abacus del carrer Balmes de Barcelona. A principis de desembre es va fer festa grossa de presentació a Tarragona, al refugi del Port. També s’ha presentat a les llibreries Serret de Vallderoures, Julia de Valls, llibreria 22 de Girona, Valdrich de Tortosa, la Tralla de Vic, Tastalletres de Cervera i Més que Lletres de Martorell. I l’inici del 2011 ve farcit de noves presentacions: a la Biblioteca de Reus, a la llibreria El vent de llibres (Badalona), la llibreria Punt de Llibre (Lleida), llibreria Parcir (Manresa), llibreria MAAT (Vilanova i la Geltrú), i l’Associació de Dones (Vaquerisses).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any