Mas-Colell diu que el sistema sanitari serà insostenible sense creixement econòmic

  • Boi Ruiz diu que sense les assegurances privades la situació seria 'dramàtica' · Ambdós consellers han descartat el copagament

VilaWeb
Redacció
03.01.2011 - 10:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que el Principat tenia un problema ‘molt seriós’ amb la despesa sanitària i que encara en tindria més si no es recuperava el creixement econòmic. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha situat la despesa sanitària com l’origen d’una bona part dels problemes financers del país i l’ha responsabilitzada del dèficit amb què s’ha tancat el 2010.

Segons Mas-Colell, aquest excés de despesa ha fet que la Generalitat hagi passat d’un dèficit previst del 2,7% al 3,2%.

Tot amb tot, ha descartat d’entrada el copagament sanitari i també ha assegurat que el govern català no pensava pas a crear nous impostos.

També s’ha pronunciat sobre la despesa sanitària el nou conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha apuntat que si no fos pel 25% de principatins que tenen una assegurança privada la situació de la sanitat pública seria dramàtica. En declaracions a Rac1, Ruiz ha afirmat que el sistema sanitari públic dedicava 1.200 euros per habitant i any per tal d’obtenir uns resultats similars als de comunitats que destinen 1.600 euros i que això era possible per ‘l’esforç complementari’ de la gent que té assegurança privada.

Ruiz, conseller independent que fins ara presidia la patronal Unió Catalana d’Hospitals i defensor del copagament, insisteix que la sanitat privada ha estat l’element que ha permès que el sistema públic subsistís.

Així, el conseller aposta per canviar el finançament i reorganitzar el sistema sanitari per tal de ‘gastar d’una altra manera’. Segons Ruiz, però, aquesta reorganització no es faria amb el copagament, ja que això afectaria els sectors més perjudicats per la crisi, sinó mitjançant la supressió de l’IVA que paguen els centres pels productes sanitaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any