De la crònica gràfica de les colònies tèxtils segons Emili Teixidor als primers poemes de Màrius Torres en facsímil

  • Llibres per a regalar: quatre propostes publicades per Angle, Viena, 3i4 i Pagès editors

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’adaptació cinematogràfica de la novel·la ‘Pa negre‘ i l’èxit obtingut, de crítica i sobretot de públic, ha portat a primera línia el llibre d’Emili Teixidor i també el paisatge de la Plana de Vic. També el seu darrer llibre, ‘Els convidats‘ (Columna, 2010) se situa en aquest territori. El criteri de Teixidor és clar: si un paisatge literari funciona per què l’has de canviar? Ara la fita és una altra: passar de la ficció a la no-ficció. Així neix ‘Vida de colònia‘ d’Emili Teixidor, publicat per Angle Editorial. És un volum de gran format i profusament il·lustrat. Organitzat temàticament, l’escriptor recupera les seves vivències i repassa, servint-se de moltes fotografies inèdites, la vida quotidiana d’algunes colònies tèxtils de la conca del Ter, del Llobregat i del Cardener.

Emili Teixidor va néixer a Roda de Ter, un poble voltat de colònies tèxtils. Les colònies tèxtils van ser un fenomen singular de la industrialització a Catalunya. Aixecades a la vora dels rius per aprofitar la força de l’aigua, eren petites comunitats tancades i gairebé autosuficients: hi havia la fàbrica, els pisos dels treballadors, l’església, l’escola, l’economat i molts serveis més. L’empresari afavoria l’aïllament, que facilitava el control laboral i social, cultural i religiós de la comunitat. El volum recull fotografies d’una trentena de colònies, com ara Viladomiu, Rosal, l’Ametlla de Merola, Cal Pons, Cal Vidal, Sedó, Güell, Borgonyà, Salou Baurier, Còdol Dret…

El casament de Lucrècia

Per aquestes festes també arriba el cinquè volum de la Biblioteca Borja, ‘Spectacula Lucrecia‘ del poeta Giambattista Valentini Cantalicio, publicat per 3i4. Dels molts versos que aquest poeta dedicà als seus protectors borgians, en sobresurten els d’aquesta obra del 1502, que descriu les festes del casament de Lucrècia amb l’hereu d’una de les nissagues més prestigioses d’Itàlia, els Este de Ferrara. La Biblioteca Borja presenta, per primera vegada en català, i en edició crítica, aquesta obra. A l’hora d’establir el text llatí s’ha tingut en compte tant el manuscrit de Nàpols com un còdex poc conegut de la Biblioteca Valenciana.

Per Nadal, Lluís Permanyer

El periodista i cronista de Barcelona acostuma a oferir als seus lectors un llibre de regal per les festes nadalenques. Enguany, ‘Barcelona en Diagonal. Una crònica gràfica‘, publicat per Viena Edicions, un llibre il·lustrat sobre la història de la Diagonal. El referèndum fallit sobre el futur de la Diagonal ha fet que aquesta via ocupés una bona part del debat urbanístic. Permanyer recorda que Ildefons Cerdà, que és qui va definir-la, volia que fos una de les vies més importants de Barcelona. D’onze quilòmetres, és el carrer més llarg de la ciutat i, accentua Permanyer, un dels més distingits, amb una vida força agitada i amb canvis incessants; de fet, encara té aspectes no resolts, especialment als extrems.

Els primers passos de Màrius Torres

En aquesta selecció de llibres de regal també proposem un volum-objecte curiós: ‘Màrius Torres. Reculls de Poemes 1927-1936‘, publicat per Pagès editors. És un estoig de cartró amb tres reculls de poemes que es presenten en quadernets facsimilats: els tres primers reculls de poesies que Màrius Torres va escriure durant els anys de joventut i en tres períodes diferents: ‘Primers poemes 1927-1929’, recull escrit mentre cursava els estudis de medicina a Barcelona; ‘Música de cambra i altres poemes’, escrit durant els anys 1931-34, en el darrer tram de la llicenciatura i quan obrí consulta com a metge. Ambdós formen part del Llegat Màrius Torres que es conserva a la Biblioteca de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida. I el tercer data del 1936, primer any d’internament al sanatori de Puig d’Olena. Es titula ‘Per a Mercè Figueres. Tria de poesies de Màrius Torres’, que prové del llegat de Mercè Figueres, la seva amiga al sanatori.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any