Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  30.12.2010  01:00

L'autodeterminació, motiu central de la Diada de Mallorca d'enguany

Ahir es va fer l'acte central al Teatre Principal de Palma · La manifestació serà avui al vespre

Men?ame
 

El Teatre Principal de Palma es va omplir ahir, que s'hi feia l'acte central de la Diada de Mallorca d'enguany, organitzat per l'Obra Cultural Balear (OCB). L'acte va començar amb la lectura del Manifest del 31 de Desembre, obra de Joan Melià, que es va llegir a les quaranta poblacions de Mallorca que han organitzat activitats arran del 31 de Desembre. El coordinador de l'entitat, Tomeu Martí, i presentador de l'acte, va introduir l'actuació dels Germans Martorell, acompanyats de Mateu Matas Xurí, Titot, Miquel Brunet, Miquel Carbonell i Andreu Julià. Entre les cançons més aplaudides: 'Sa Porrassa', 'Què volen aquesta gent', 'Jo som català' o 'No ens fareu callar', tema que va donar nom al darrer àlbum d'Al Mayurqa abans de la mort de Toni Roig. L'acte va servir per presentar la campanya 'Mallorca m'agrada', que recorrerà els mesos vinents les poblacions de Mallorca.

En paraules dels coordinadors de l'Obra Cultural, aquesta campanya vol promoure l'autoestima dels mallorquins revaloritzant-ne els elements d'identitat propis. El president de l'entitat, Jaume Mateu, va fer un discurs reivindicatiu d'aquests elements d’identitat i va convidar el públic a mobilitzar-se en favor d’una Mallorca millor, més culta, més solidària i més lliure.

La manifestació, avui al vespre

La manifestació de la Diada de Mallorca, en ocasió de la Festa de l'Estendard, anirà del passeig del Born de Palma a la plaça dels Patins. Un cop en aquesta plaça, uns joves saharians d'Escola en Pau llegiran el manifest, redactat per la plataforma Avançam, formada per regidors de les Illes Balears pel Dret de Decidir. Després hi haurà concerts a càrrec dels grups Anegats, Voltor, Showarma i els Faläfels i els Sonadors dels Vuit Vents. El lema de la manifestació, convocada per la plataforma 31D, és enguany 'Som una nació, autodeterminació'. L'acte començarà a les sis del vespre.

'Som una nació, ningú no hi pot obviar: ens avalen arguments ètics i històrics i fa exactament 780 anys que ho celebrem cada 31 de desembre', diu la plataforma 31D. I continua: 'Com tots els pobles del món, tenim el dret d'autodeterminar-nos, de decidir què i com som i volen esser, sense cap mena d'imposició externa'.

La plataforma 31D recorda que el 2010 'ha estat un any molt dur, pels atacs al nostre poble, a la nostra llengua i al dret d'autodeterminació'. El manifest també recorda 'els casos d'agressions lingüístiques, la sentència del constitucional contra l'estatut català i la manifestació del 10-J, la crisi econòmica, agreujada per l'espoliació, la solidaritat amb les altres nacions oprimides, el dret de decidir com a poble...'

Fa vint-i-tres anys que els mallorquins es manifesten el 31 de desembre per commemorar la conquesta catalana de 1229. Però la Festa de l'Estendard és de molt abans: es fa sense interrupció des del segle XIII. Aquesta festa, la més antiga d'Europa, era a l'origen un acte folclòric lligat a tradicions religioses, però ha esdevingut una reivindicació dels drets nacionals del poble mallorquí.

Men?ame