L’exèrcit sud-coreà comença maniobres navals lluny de la frontera amb Corea de Nord

  • Els ministres de Defensa de Corea del Sud i de la Xina, principal aliat de Pyongyang, es reuniran al febrer

VilaWeb
Redacció
27.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’avui a divendres l’exèrcit de Corea del Sud porta a terme maniobres navals a vint-i-tres indrets del país, i cap no és a prop de les aigües territorials de Corea del Nord. Segons els alts comandaments sud-coreans, aquestes maniobres amb foc real formen part d’exercicis regulars de les forces terrestres, aèries i marítimes.

La frontera marítima amb Corea del Nord fou imposada per l’ONU després de la guerra de Corea (1950-1953).

 

Aquesta zona ha estat escenari d’incomptables batalles i topades navals, les darreres el 1999, el 2002 i el novembre del 2009. Al març una fragata sud-coreana va rebre l’impacte d’un torpede que va matar quaranta-sis mariners. Un informe internacional va concloure que l’atac procedia de Corea del Nord, per més que les autoritats de Pyongyang ho van negar.

Les maniobres comencen avui enmig d’una escalada de tensió entre totes dues Corees. El 23 de novembre l’artilleria nord-coreana va disparar cent setanta obusos contra Yeonpyeong, una illa del sud, i va matar dos civils i dos soldats.

A banda, ahir es va saber que el ministre de Defensa sud-coreà i el seu homòleg xinès es reuniran a Pequín al febrer. Corea del Sud i la Xina, principal aliat del règim de Pyongyang, parlaran de la crisi desfermada pels atacs a l’illa de Yeonpyeong i pel programa nuclear del govern nord-coreà. El ministre de Defensa de Corea del Sud, Kim Kwan-jin, va ser designat, al novembre, arran de la dimissió del seu antecessor, Kim Tae, per la seva gestió en la resposta als atacs de Corea del Nord, considerada massa ‘feble’ pel govern.

D’una altra banda, el ministre de les Forces Armades de Corea del Nord va dir dijous que el seu exèrcit s’havia preparat per menar una ‘guerra santa’ contra el seu veí del sud, i que era capaç de fer servir armes nuclears com a força dissuasòria als ‘intents de Seül d’obrir un conflicte’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any