Vint anys de la primera prova reeixida de la web

VilaWeb
Redacció
25.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En la llista dels grans fets de la creació d’internet, el dia de Nadal és una data important. El 25 de desembre de 1990, ara fa dues dècades exactes, dos dels inventors de la World Wide Web (WWW o web), l’anglès Tim Berners-Lee i el flamenc Robert Cailliau varen portar a terme la primera demostració completa d’una comunicació client-servidor via internet. En concret, des dels despatxos respectius del Centre Europeu de Recerques Nuclears (CERN) de Ginebra tots dos van poder connectar amb èxit, per primera vegada via xarxa, sengles ordinadors NeXT a través d’un client HTTP i d’un servidor. La prova de fa vint anys va ser un pas més en la consolidació de la web, un sistema d’interccomunicació basat en protocols concebuts pel mateix equip de Berners-Lee com l’hyper text markup language (HTML), l’hyper text transfer protocol (HTTP) i l’universal resource identifier (URL).

Vint anys després, l’investigador anglès considera que, de la web, només s’ha explorat la superfície del que es pot arribar a fer, i proposa una recerca científica molt més aprofundida en el disseny de la WWW, l’operativa i l’impacte en la societat.

Tim Berners-Lee

Després de la seva tasca de programador al CERN, on el 1989 va inventar la web i l’any següent va escriure el codi del primer navegador, el primer servidor web, el protocol HTTP i el llenguatge HTML, el 1994 Tim Berners-Lee va fundar el World Wide Web Consortium al Laboratori de Ciències de la Computació del MIT, i des de llavors dirigeix aquesta entitat dedicada a coordinar el desenvolupament mundial de la web.

L’investigador anglès és defensor dels estàndards oberts i lliures per a la web, que han contribuït a la difusió d’internet per tot el món. De fet, continua lluitant per aquesta causa: l’any passat va fundar la World Wide Web Foundation, dedicada a promoure una web oberta i gratuïta per a tothom. I ara fa pocs dies, en un article a la revista Scientific American (Long Live the Web), Berners-Lee apostava per aquesta línia i alertava d’algunes tendències actuals a la xarxa que posen en perilles les bases de la web. L’article, és l’últim d’una sèrie de Scientific American dedicada a rememorar l’origen de la WWW, ara fa dues dècades. La resta són aquí: primer article, segon i tercer.

L’any 2008, la Universitat Oberta de Catalunya va investir Tim Berners-Lee doctor honoris causa.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any