El ‘Cant de la Sibil·la’ torna a ressonar als temples

  • Al novembre, la UNESCO va declarar patrimoni cultural i immaterial de la humanitat aquesta tradició especialment arrelada a Mallorca

VilaWeb
Redacció
24.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La tradició del ‘Cant de la Sibil·la‘ s’ha mantingut ininterrompudament a Mallorca des del temps de la conquesta, el 1229. Durant la Nit de Nadal, a moltes esglésies es canten matines, seguides de la missa del gall, o missa del naixement de Jesús. Un dels moments més esperats és el ‘Cant de la Sibil·la‘, uns versos profètics que anuncien la fi del món. A Ciutat de Mallorca la tradició sibil·lina es va suprimir dues vegades, però es va reinstaurar definitivament el 1692. El 16 de novembre aquest ‘Cant’ fou declarat patrimoni cultural i immaterial de la humanitat per la UNESCO.

A banda Mallorca, aquesta tradició també s’ha conservat ininterrompudament a l’Alguer (àudio). Però aquests últims temps algunes poblacions del Principat i del País Valencià miren de recuperar-la, com ara Ontinyent (on es va cantar dimecres) i Barcelona. A la capital catalana, fa una dècada que la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet interpreta aquest cant, la nit de Nadal, a l’església de la Bonanova, i enguany serà transmès en directe pel canal 33.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any