Navegant per la història

  • HistoTube es presenta com el primer portal de vídeos històrics en català

VilaWeb
Redacció
22.12.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Bonvehí, Lorién Casasús, Dani Cortijo i Agus Giralt són llicenciats en història a la Universitat de Barcelona. Tots quatre, a més, comparteixen una altra afecció: mantenir blocs sobre història local. El primer és l’autor d’Històries Manresanes; el segon, d’Un Mataró no tan llunyà; el tercer, d’Altresbarcelones.com i la Barcelonasfera, i el quart, de Memòria de Sants i Memòria del Poblenou. Bonvehí, Casasús, Cortijo i Giralt han decidit fer pinya amb una iniciativa fins ara inèdita a la xarxa catalana. Tots quatre són els responsable d’HistoTube, ‘el primer portal de vídeos sobre història i patrimoni exclusivament en català’. Activat el 15 de desembre passat, ara mateix el portal aplega una vintena de vídeos, que es poden consultar per àrea geogràfica, àrea temàtica i període històric, i per paraula clau.

Els darrers que s’hi han afegit són una descoberta del barri de les Corts de Barcelona i sobre els càtars a Andorra. L’objectiu d’HistoTube és ‘seleccionar materials de qualitat, potenciar-ne l’ús i esdevenir un referent a la xarxa quant a aquesta temàtica en llengua catalana’, expliquen els autors.

Les termes públiques d’Ilerda en 3D, la història de les quatre columnes de Josep Puig i Cadafalch a Montjuïc (recuperades fa un parell de setmanes), els efectes de la batalla d’Almansa el 1707, els espais de la batalla de l’Ebre i una passejada per la història de Menorca.

El material aplegat al portal correspon a una selecció feta pels autors dels vídeos de temàtica històrica i en català que hi ha YouTube, per posar-los més a l’abast de la comunitat d’afeccionats i educadors. A més de la recerca dels quatre responsables del portal, també són ben rebudes les recomanacions de vídeos interessants provinents dels lectors via correu electrònic, Facebook i Twitter. Cada setmana, HistoTube s’actualitza amb nous vídeos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any