Silvestre Vilaplana popularitza la figura de Joanot Martorell amb una obra de gran format

  • L'autor del 'Tirant lo Blanc' és el protagonista d'un nou volum de la col·leció Grans Obres de Bromera

VilaWeb
Redacció
21.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’obra de gran format, ‘Joanot Martorell. Un cavaller sense fronteres‘ de l’escriptor Silvestre Vilaplana, ja s’ha presentat. És una biografia il·lustrada (conté un centenar de fotografies de l’època, quadres i gravats del segle xv) de l’autor del ‘Tirant lo Blanc’, pensada per a commemorar els sis-cents anys del naixement de Martorell. L’obra, que té una clara intenció divulgativa, aproxima el lector a la vida apassionant i plena d’aventures i desventures de Martorell i estableix una sèrie de paral·lelismes entre la seva vida i la seva obra, ‘Tirant lo Blanc’, considerada la primera novel·la moderna d’Europa.

Segons Vilaplana, ‘Martorell és un autor quasi desconegut, tot i la seua importància. Doncs bé, “Joanot Martorell. Un cavaller sense fronteres” pretén recuperar el personatge i la seua vida i situar-lo en el lloc que mereix. Alhora, vol mostrar els fets més reeixits del temps que va viure.’ Vilaplana presenta un personatge de caràcter apassionat i bel·licós, culte i preocupat per la literatura.

El director editorial de Bromera, Joan Carles Girbés, comenta que la vida de Joanot Martorell ha estat eclipsada per la seva obra i, en canvi, fou una vida apassionant: nascut en el si d’una família benestant, una de les nissagues més poderoses de la societat valenciana del segle XV, Martorell va acabar en la pobresa absoluta per salvar l’honor de la seva germana Damiata. I al final de la seva vida hagué d’empenyorar el Tirant per poder sobreviure. L’obra va anar a parar a mans del prestamista Martí Joan de Galba, que emprengué el procés d’edició del Tirant quan Joanot Martorell ja feia anys que havia mort en la misèria.’

L’editor també parla dels paral·lelismes entre Martorell i el Tirant i creu que la modernitat del Tirant ve dels fets més autobiogràfics en què se sustenta. ‘L’obra sorprendrà el lector, perquè no t’esperes que Joanot Martorell tingués tanta vida i hagués passat tantes aventures.’

Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969) ja havia novel·lat la vida de Martorell a ‘Les cendres del cavaller’ (Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira i Premi de la Crítica Serra d’Or), una obra amb una dotzena d’edicions i 30.000 exemplars venuts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any