Mas proclama el principi d’una ‘transició nacional’ en la seva investidura

  • El PSC i PP mantenen la incògnita sobre com votaran a la segona tanda · ICV diu que votarà negativament · ERC, Solidaritat, Ciutadans i CiU parlen avui

VilaWeb
Redacció
21.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat a la presidència, Artur Mas, va proclamar ahir, en el discurs d’investidura (pdf) al parlament, el principi d’una ‘transició nacional’ al dret de decidir, amb el pacte fiscal com a primer objectiu. Per això va demanar unitat, perquè el govern tot sol no pot assumir aquest ‘envit de país’. La proposta no va ser ben acollida per PSC i PP que avui votaran contra la investidura i mantenen la incògnita del seu vot en segona tanda. Els socialistes defensen que el camí és l’estatut i els populars alerten d’una ‘fractura social’. Tot i així, CiU i PSC han coincidit a convocar una cimera sobre la crisi. En canvi, ICV-EUiA va oferir a Mas mà estesa per a avançar nacionalment.

Artur Mas va marcar la sortida de la crisi econòmica com a principal prioritat del futur govern, que vol ser ‘transparent i dialogant’. Mas va declarar que cercaria el consens del parlament i dels agents socials per ‘aixecar Catalunya de la crisi’ i per arribar a un nou pacte fiscal (va evitar el terme ‘concert econòmic’), entès com un pas en la ‘transició nacional’ de Catalunya.

Segons Mas, ‘Catalunya ha d’encarar una transició nacional, de manera democràtica i pacífica i amb la base de grans consensos interiors. El dret de decidir requereix majories àmplies i cal evitar de dividir la societat catalana en dues meitats’ i per això pensa que hi ha d’haver un nou camí. ‘Val a dir que el nou camí ja el va marcar el poble de Catalunya en la manifestació del 10 de juliol. I, sobretot, l’ha marcat amb el resultat de les eleccions del passat dia 28 de novembre. Igual que Espanya va fer la seva transició democràtica, un cop acabada la dictadura franquista, Catalunya ha d’encetar la seva transició nacional.’

Els socialistes confirmen el vot contrari a la investidura en la primera tanda de votació

Artur Mas i Joaquim Nadal van fer palesa la capacitat d’entesa entre CiU i el PSC aquesta legislatura. Malgrat la negativa de donar suport a la investidura del candidat de CiU en la primera votació, Nadal, president del grup socialista, va proposar a Mas que convoqués una cimera sobre la crisi de seguida que fos investit president. Mas li ho va acceptar i li va dir que hi havia possibilitat d’entesa, entre ambdues formacions, en infrastructures, innovació… També li va demanar el suport del PSC en el concert econòmic, emmarcat en una transició nacional de Catalunya.

Joaquim Nadal li va dir que no, perquè darrere el concert econòmic hi havia un ‘camí cap a la independència a terminis’ o un excusa per a afavorir un pacte CiU-PP a Catalunya i a Madrid. Per la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, la transició al dret de decidir d’Artur Mas condueix a ‘una fractura social’ i li va exigir que es deixés de ‘debats estèrils’ i se centrés plantar cara a la crisi.

Qui té clar el vot en la primera tanda i en la segona és ICV-EUiA, sobretot per les diferències de model econòmic i ambiental amb CiU. En canvi, Herrera va estendre la mà a Mas per a avançar conjuntament en qüestions nacionals.

Avui és el torn d’intervenció d’ERC, SI i C’s (en directe a Canal Parlament). Tots tres partits han anunciat un no d’entrada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any