Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  15.12.2010  06:00

Santi Vallés descobreix la revista Acció Valenciana a Barcelona

Ha estudiat minuciosament aquest butlletí universitari de la primeria dels anys 1930, escola del valencianisme modern

Men?ame
 

El 8 de març de 1930 un grup d’universitaris valencians (Emili Gómez Nadal, Manuel Sanchis Guarner, Antoni Igual Úbeda, Francesc Carreres i de Calatayud...) va fundar Acció Cultural Valenciana, agermanada amb PalestraAssociació per la Cultura de Mallorca. Des de les pàgines d'Acció Valenciana, un butlletí quinzenal, els components de l'associació van imposar-se el redreçament valencià, identitari, polític i lingüístic. El filòleg i periodista Santi Vallés presentarà a les set del vespre, a la seu d'Òmnium de Barcelona, l'estudi 'Acció Valenciana (1930-1931). La consciència desvetlada' (Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2008), una radiografia completa d'aquella revista i de la ideologia que propugnava.

A més de condensar-s'hi els grans debats sobre sobiranisme i federalisme de l'època, des d’un punt de vista lingüístic l'estudi permet de reconstruir una part important del procés que va precedir l'aprovació de les Normes de Castelló, i el debat sobre la constitució d’una acadèmia de la llengua.

El llibre va acompanyat d’un compacte, que conté la reproducció digital de la revista Acció Valenciana, que es va publicar quinzenalment durant un any, del 15 d'abril de 1930 al 15 d'abril de 1931.

En la presentació d'avui, hi prendran part l'escriptora Vinyet Panyella, membre de la junta d’Òmnium; el catedràtic de la Universitat de València Antoni Ferrando, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; l'ex-president de la Generalitat de Catalunya Jordi pujol, i l'autor de l'estudi.

El filòleg i assagista Santi Vallés (l'Alcúdia, 1967) ha estat professor de la Universitat de València i és tècnic de promoció lingüística de la Generalitat Valenciana i membre de la Unió de Periodistes Valencians. Com a investigador, ha publicat monografies sobre llengua i literatura i obres de caràcter etnogràfic i sociològic, com ara 'El rebost de la memòria' (2002) i 'Digues blau cel' (2002). Especialitzat en l’estudi del valencianisme polític i cultural del segle XX, és autor de la biografia 'Josep Lluís Bausset. Converses amb l’home subterrani'.