Mestres Quadreny a l’Arts Santa Mònica

  • 'De cop de poma a Trànsit boreal', una mostra sobre l'obra i el pensament del compositor

VilaWeb
Redacció
11.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’espai Arxiu de l’Arts Santa Mònica acull l’exposició ‘De Cop de poma a Trànsit boreal’, dedicada al compositor Josep Maria Mestres Quadreny (Manresa, 1929) i que recull partitures, fotografies i peces d’art. Pensada per a donar a conéixer l’obra i el pensament d’uns dels compositors catalans contemporanis més destacats, a l’exposició es podran contemplar partitures amb formes diverses, l’obra ‘Tres cànons en homenatge a Galileu’, i també  es podran escoltar totes les obres de Mestres Quadreny enregistrades.
Alumne de Cristòfor Taltabull, el compositor manresà ha estat un dels fundadors de Música Oberta (1960), el Conjunt Català de Música Contemporània (1969), el Laboratori de Música Electroacústica Phonos (1973) i el Grup Instrumental Català (1976), i actualment és membre de la Comissió Delegada del patronat de la Fundació Joan Miró, de la Junta Rectora del Consorci de l’Auditori i del Consell Administratiu de l’OBC i president de la Fundació Phonos.
La seva música es distingeix per un esperit de renovació permanent del llenguatge i per la incorporació de noves tècniques tant a la pròpia composició com a l’ús dels instruments. El seu camp d’exploració és molt ampli i comprèn des d’obres interpretades únicament pel públic (Self Service) fins a obres compostes amb ordinador (ibèmla). Ha col·laborat amb artistes plàstics com Miró, Perejaume, Tàpies, Villèlia i T. Codina i amb el poeta Joan Brossa. Ha fet música incidental per a teatre i cinema i, amb Joan Brossa, diverses obres de teatre musical, ballet i òpera.
El 2000 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya, i és autor de diversos llibres i assaigs sobre música com ‘Pensar i fer música’ (2000).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any