Zarra i Ascó, pendents de la decisió sobre l’emplaçament del cementiri nuclear

  • Al·leguen errors i omissions greus dels informes tècnics

VilaWeb
Redacció
09.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La decisió del govern espanyol sobre l’emplaçament del cementiri nuclear és força imminent, i les dues candidatures del país, Ascó i Zarra, són les opcions principals, segons la comissió interministerial. Però tant la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) com la plataforma contra el cementiri nuclear a Zarra contesten que, quan es van fer les valoracions, es van cometre errades i no es van tenir en compte elements importants. La CANC va més enllà i atribueix les omissions a la relació entre Adolf Barceló, membre del comitè assessor tècnic, i Marià Vila d’Abadal, membre de l’AMAC, tots dos administradors de la societat M&B Advocats Associats: ‘Això és una incompatibilitat i ho portarem a judici’, diu a VilaWeb el portaveu de la CANC, Sergi Saladié.

La CANC ha fet públics alguns documents que invalidarien la candidatura d’Ascó al cementiri nuclear. Segons que explica Saladié, ‘el dossier final i els dossiers tècnics contenen errors i mancances, i n’hi ha que van contra els criteris del consell assessor tècnic’. Per exemple, el dossier omet qüestions importants, com ara que ‘l’única part urbanitzable del terreny d’Ascó no és hàbil per a instal·lar-hi el cementiri segons els criteris del consell; ignora la presència de les dues centrals nuclears del municipi i el fet que a menys de 500 metres hi ha instal·lada una substació elèctrica, essent així que el document de criteris estableix que el cementiri no pot situar-se en una zona amb forta descàrrega elèctrica’. Totes aquestes omissions, les atribueixen la CANC a una vinculació entre el membre del comitè assessor tècnic de la comissió, Adolf Barceló, i el gerent de l’Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears, Marià Vila d’Abadal; tots dos, administradors de M&B Advocats Associats.

I la plataforma contra la instal·lació del cementiri a Zarra va avisar, fa uns quants dies, que el dictamen sobre Zarra era incorrecte i que, segons els criteris del consell, l’emplaçament de Zarra era una dels menys idonis. Per això esperen que el govern espanyol escolti les reclamacions del territori: ‘Totes les institucions s’hi han declarat contra: les Corts, la Diputació de València, la federació de municipis i Francisco Camps.’ Per això, continua Lola Gómez, mantindran l’esperança fins a l’últim moment.

Decisió imminent

Sigui com sigui, la decisió ja no pot trigar gaire. Tot indica que el consell de ministres la prendrà demà o divendres de la setmana entrant, els únics divendres laborables d’enguany. ‘Hi ha moltes pressions del ‘lobby’ nuclear’, explica Saladié. Sense anar més lluny, el president d’UNESA reclamava fa pocs dies que el govern es decidís just passats els comicis catalans. A més, algunes veus insinuen que el dia 15 es pot aprovar l’estratègia energètica de l’any 2020, fet que també pot urgir la decisió sobre el cementiri nuclear. ‘Si, a tot això, hi afegim que a Catalunya hi ha un govern de transició, el 17 de desembre és una data força previsible perquè es designi l’emplaçament del cementiri’, diu Saladié. I, si la decisió es prengués en aquesta ‘certa absència de poder català, ningú no se’n faria responsable’.

‘Només es farà, si la Generalitat vol’

‘Som realistes, i sabem que Ascó és el candidat preferit’, reconeix el portaveu de la CANC, que considera que, si Ascó és el municipi triat, la Generalitat haurà d’assumir ‘la tasca d’oposar-s’hi i complir el mandat del parlament, que va demanar que es desestimés l’emplaçament del magatzem nuclear a Catalunya’. De fet, el govern espanyol sempre ha repetit que cercaria la voluntat de la comunitat autònoma a l’hora de decidir l’emplaçament: ‘Per tant, si la Generalitat no vol, el cementiri no es farà a Ascó. I si s’hi acaba instal·lant, serà perquè la Generalitat no s’hi haurà oposat; perquè, públicament o oficiosament, el seu vist-i-plau és necessari.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any