Zapatero no descarta d’ampliar l’estat d’alarma

  • Diu que es mantindrà almenys durant quinze dies i potser durant les festes de Nadal · Es felicita per la gestió de la crisi · AENA obre prop de cinc-cents expedients disciplinaris als controladors

VilaWeb
Redacció
07.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no va descartar ahir durant els actes commemoratius de la constitució d’allargar l’estat d’alarma més de quinze dies. Aquesta decisió, inèdita i molt excepcional, de posar sota jurisdicció militar els controladors, és avalada per la constitució, com va recordar Zapatero, tot reivindicant-la com un dret del govern: si l’estat d’alarma figura a la constitució, vol dir que s’ha de poder ‘fer servir sempre que calgui per al bé de la convivència’.

També en els actes commemoratius del trenta-dosè aniversari de la constitució, el president del congrés, José Bono, va reivindicar el text, en un discurs marcadament espanyolista, com el millor ‘instrument per a mantenir la unitat d’Espanya’. Les paraules de Bono van contrastar amb el fet que, per primera vegada, ja hi hagi cent deu municipis catalans que s’hagin declarat ‘moralment exclosos de la constitució’.

Mentrestant, també ahir, el portaveu del sindicat USCA, de controladors aeris, César Cabo, va demanar disculpes als ciutadans afectats per la vaga des de Facebook. Hi deia que s’havia hagut d’assessorar amb els seus advocats per ‘mesurar les seves paraules, car no sabia exactament què implicava aquesta anòmala situació’, de l’estat d’alarma, mai no declarat abans en règim de democràcia. De moment, el govern espanyol ha obert 442 expedients disciplinaris als controladors que no van anar a treballar.

Segons el ministre de Foment espanyol, José Blanco, les conseqüències de l’expedient disciplinari poden ser la suspensió de sou i feina o bé la pèrdua definitiva del lloc de feina. 

Torna la normalitat als aeroports

Per una altra banda, s’espera que avui torni la normalitat als aeroports de domini espanyol. Tot amb tot, AENA encara recomana als passatgers que consultin la seva companyia aèria abans d’anar a l’aeroport.

El personal d’Aena manté la incertesa sobre possibles vagues per Nadal

Els treballadors de terra d’Aena, uns deu mil a tot l’estat espanyol, mantenen la incertesa sobre possibles vagues per aquest Nadal. Aquestes aturades foren pactades arran de l’anunci de Zapatero de privatitzar Aena, però ara són incertes després de la crisi causada per la vaga de controladors d’aquest cap de setmana. És previst que aquest dijous els sindicats decideixin si mantenen les aturades per Nadal o si les posposen a principis de l’any que ve.

La mesa estatal de decisió que es reuneix dijous és formada per cinc representants de CC OO, quatre de la UGT i tres d’USO. Tot i que no té representació a la mesa, la CGT també té un cert pes al sector. Aquest sindicat va emetre ahir un comunicat segons el qual ‘el máximo responsable de la crisi és el ministre de Foment, legislant a cop de decret, furtant el debat del Parlament, i sotmetent-se al dictat dels mercats capitals i de les grans empreses que es volen repartir el pastís d’Aena’.

Però la crisi dels controladors i les possibles aturades del personal de terra per aquest Nadal no són els únics fronts oberts per Blanco en el sector de l’aviació. El Sepla, el sindicat dels pilots, es reuneix avui amb els seus advocats per saber si l’estat d’alarma i el règim militar també els afecta, car els pilots també són ‘personal aeronàutic’.

Els portaveus del sindicat han explicat que la situació és tan excepcional com inesperada i que no saben quina és la seva situació jurídica i sota quin règim treballen. Per una altra banda, el secretari d’estat de Transports, Isaias Táboas, té previst de pactar aquesta setmana amb Sepla i amb representants de les aerolínies el document que fixa les condicions de treball dels pilots.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any