La farmacèutica catalana Grífols, estratègica segons el govern dels EUA

  • Figura entre els tres-cents elements clau del planeta en un cable de Wikileaks · Un altre cable revela la preocupació dels EUA pel transport de peces metàl·liques entre Castelló i Síria

VilaWeb
Redacció
06.12.2010 - 17:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de conèixer-se el cable de la diplomàcia nord-americana segons el qual la màfia russa utilitza Catalunya de base d’operacions, continuen apareixent referències al nostre país. L’última: els Estats Units consideren a la farmacèutica catalana Grífols com un dels tres-cents elements estratègics del planeta, segons aquest nou cable fet públic per Wikileaks.

El departament d’Estat dels EUA elabora anualment una llista de tres-cents elements que considera clau per al futur de la Terra. Això inclou infraestructures, recursos naturals i empreses. I és a la llista elaborada al 2009 en la que hi figura l’empresa Grífols.

L’interès de Washington pel laboratori farmacèutic es deu a la immunoglobulina d’ús intravenós, producte derivat del tractament del plasma que té diverses aplicacions terapèutiques.

Grífols, amb filials a vint països, es defineix com la primera companyia a Europa del mercat d’hemoderivats i una de les cinc primeres al món. Eel 2009 va facturar 913 milions d’euros.

Els EUA investiguen el transport de peces metàl·liques de Castelló a Síria

Per una altra banda, un altre cable del 2009 publicat per Wikileaks revela que la secretària d’estat nord-americana, Hillary Clinton, va expressar preocupació per l’activitat de l’empresa basca Aceros IMS, que segons els diplomàtics nord-americans podria haver fabricat peces per armament que haurien estat venudes al govern sirià i transportades amb vaixell des del port de Castelló. Segons el document, els EUA haurien demanat a les autoritats espanyoles que ho investiguessin.

‘Aceros va proporcionar dues tones d’alumini i acer que van ser transportades des del port de Castelló fins a Lattakia, a Síria, a bord del Fast Independence’, diu el document. I demana a l’estat espanyol que adopti les mesures necessàries per garantir que Aceros no és proveïdor de les empreses sirianes per al funcionament del seu programa de míssils balístics’.

I conclou que els EUA podrien imposar dures sancions a Aceros en cas de confirmar-se que participava en l’armament de Síria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any