Una campanya internacional fa una crida a retirar avui els diners del banc

  • Va néixer a França, però la xarxa l'ha fet córrer per mig món

VilaWeb
Redacció
07.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El sistema depèn del poder dels bancs; per tant, hem de començar a destruir-los. Si tothom que es manifesta al carrer retirés els diners dels bancs, aquests es col·lapsarien. Aquesta fóra la veritable revolució.’ Són paraules de l’ex-futbolista Eric Cantona en un entrevista que ja ha ha rodat mig món i que ha servit per fer conèixer la iniciativa de Bankrun, que crida tothom a retirar, avui, 7 de desembre, els diners del banc.

La crida va néixer a França amb una convocatòria feta des de Facebook, però el ressò que va tenir entre els mitjans i les xarxes socials ha fet que s’estengués pertot arreu i que organitzacions de mig món fessin seva la campanya Stop Banque. Les paraules de Cantona també la van ajudar a fer córrer: el vídeo en què explica aquesta revolució particular ha rebut centenars de milers de visites.

‘Les vagues i les manifestacions ja no serveixen perquè, fem què fem, ningú no ens escolta’, diuen els responsables de Bankrun2010, que conclouen que han ‘decidit de colpir el sistema allà on més mal fa: la banca’. Per això expliquen que la campanya no és puntual, sinó que avui ha de començar  una altra manera de fer: ‘El hereus de les generacions que s’han sacrificat perquè puguem viure lliurement i digna exigim un banc per a la gent, que posi els nostres diners fora de la febre especulativa, lliure de bombolles financeres i d’operacions que transformen préstecs i el nostre deute en la compra d’uns altres actius. Volem bancs que prestin tan sols la riquesa que posseeixen, que donin suport a projectes que beneficiïn la gent i no el mercat.’

A casa nostra qui s’ha fet ressò de la campanya és la Cooperativa Integral Catalana (CIC), que va néixer arran d’una altra campanya, la de ‘Podem viure sense capitalisme’, llançada per gent pròxima a Decreixement i sorgida de la publicació ‘Crisi: creus que els bancs et roben?‘, que va fer córrer l’activista Enric Duran el 17 de setembre del 2008. La CIC dóna suport a la campanya Stop Banque, però insisteix en la necessitat que el gest d’avui sigui tan sols el principi d’un canvi de comportament per a ‘recuperar la sobirania sobre la nostra vida’, i retirar la confiança en els diners perquè perdin el valor que tenen.

‘Nosaltres, els hereus del caos’, fa el manifest de Bankrun2010, ‘tenim un món que s’ha de reconstruir. Un món on la feina no sigui vista com una esclavitud ni la manca de feina com una tragèdia perquè haurem estat capaços de reflexionar sobre la manera com la humanitat del demà podrà assegurar la seva supervivència, la seva educació, el seu benestar i la seva vellesa’.

Un canvi d’era que creuen que pot començar amb el gest d’avui de molta gent. ‘El sistema es col·lapsaria. Sense armes ni sang’, diu Cantona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any