Els controladors aeris tornen a la feina davant l’amenaça militar

  • És la primer vegada en democràcia que el govern espanyol decreta l'estat d'alarma · El decret converteix els controladors en militars i els sotmet a l'autoritat i la disciplina de l'exèrcit

VilaWeb
Redacció
04.12.2010 - 16:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria dels controladors aeris s’han incorporat avui al torn de tarda als diversos centres de control de l’estat, davant l’amenaça militar del govern espanyol, que ha decretat l’estat d’alarma per la situació d’excepcionalitat als aeroports. A migdia, el vice-president primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, informava que amb la publicació al BOE del decret, els controladors aeris passaven ‘a ser mobilitzats’, de manera que si no assistien a la feina, ‘concorrerien en un delicte de desobediència tipificat en el codi penal militar’.

Davant d’aquesta amenaça, la majoria de controladors han compareguit al seu lloc de treball aquesta tarda, i al cap de poca estona s’ha reobert l’espai aeri. Tanmateix, el portaveu del sindicat de controladors USCA a les Illes Balears, Javier Zanón, ha denunciat que la guàrdia civil havia obligat alguns companys ‘a treballar a punta de pistola, sota l’amenaça de dur-los al calabós’.

És la primera vegada en democràcia que s’arriba a una situació similar i que el govern decreta un estat d’excepcionalitat. Mai, en aquests últims trenta-cinc anys, cap govern espanyol no havia arribat tan lluny declarant l’estat d’alarma.

La decisió s’ha adoptat en un consell de ministres extraordinari on s’ha analitzat la situació després que la militarització del control aeri, ordenada ahir pel president espanyol, José Luis Rodíguez Zapatero, no hagi aconseguit que els controladors tornessin a treballar.

D’una altra banda, la Fiscalia Superior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acordat d’obrir diligències penals per investigar la situació als aeroports.

L’estat d’alarma

L’estat d’alarma, en aquest cas, implica que es pot detenir i acusar els controladors que es neguin a treballar d’un delicte de desobediència, és dir, d’insurrecció contra l’ordre constitucional establert. Alfredo Pérez Rubalcaba ja va advertir ahir que els controladors acusats d’aquest delicte poden fer front a penes greus de presó.

L’estat d’alarma, previst a l’article 162 de la Constitució, s’activa en casos de terratrèmols, inundacions, incendis urbans, accidents de gran magnitud, epidèmies, manca de productes de primera necessitat i la paralització dels serveis públics per als ciutadans. Per fer-lo efectiu, el consell ha signat un decret que té una vigència màxima de quinze dies, els quals només es poden prorrogar amb un acord al congrés dels diputats. Mitjançant aquest decret, tots els treballadors de l’administració pública i els cossos policíacs s’han de sotmetre a les ordres de l’autoritat competent i se’ls poden imposar serveis extraordinaris.

El govern espanyol va aprovar ahir al vespre un reial decret (pdf) que permetia als controladors militars prendre el control de les torres dels aeroports des d’ahir mateix. El decret entrava en vigor a les 21.30, i Zapatero va fer ús d’aquestes facultats a partir de les onze de la nit, un cop s’havia constatat que els controladors que s’havien d’incorporar al torn de les deu de la nit havien fet cas omís de les crides del ministeri de Foment espanyol. No a tot arreu, perquè a Barcelona s’havien incorporat la meitat dels controladors del torn de les deu del vespre i operaven tots els vols excepte els que es dirigien a les Illes i a Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any