Catalunya és una base d’activitats de la màfia russa, segons un cable de Wikileaks

  • Fiscals de Barcelona ho expliquen a l'ambaixada americana, segons consta en un dels documents fets públics per aquesta organització

VilaWeb
Redacció
04.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catalunya és un gran centre d’emblanquiment de la màfia russa, segons que expliquen a funcionaris dels Estats Units els fiscals Gerardo Cavero i Fernando Bermejo. Així consta en un document fet públic per Wikileaks. Cavero és el responsable del departament antidroga de la fiscalia de Barcelona i Bermejo és el fiscal delegat a Barcelona de la fiscalia anticorrupció. El document és d’octubre de 2009.

L’autor de l’informe, membre de l’ambaixada americana a l’estat espanyol, escriu: ‘Bermejo va assegurar que hi ha una alta activitat d’emblanquiment de diners a Catalunya i ‘molts, molts’ membres de la màfia russa (…). Ell i Cavero apunten que les declaracions públiques de les autoritats espanyoles l’any 2008 dient que en una anterior batuda en qual s’havia atrapat Petrov i altres membres [la majoria a Mallorca i al País Valencià] havien ‘decapitat’ la màfia russa a l’estat espanyol eren optimistes fetes en un moment d’eufòria que no reflectia la realitat (…). Bermejo va dir que els líders de la màfia van anar primer a la Costa Brava de vacances. Allà hi van veure oportunitats per la laxitud de la llei i van començar a fer servir Catalunya com a base per a l’emblanquiment de diners’.

I continua: ‘Bermejo va dir que a Itàlia la màfia és tan poderosa que pot comprar els jutges. I després va afegir que l’autor italià Roberto Saviano, famós per la seva feina sobre la màfia italiana, havia comentat que el sistema judicial espanyol és tan corrupte que no necessita comprar els jutges.’ I rebla: ‘El diplomàtic nord-americà va entendre que Bermejo opinava que hi havia un element de veritat en les paraules de Saviano’.

L’autor de l’informe es va reunir amb Bermejo i Cavero a Barcelona el 29 de setembre del 2009, sis mesos després de la publicació d’un altre informe, aquest del departament d’estat dels EUA, en el qual es deia: ‘l’estat espanyol és un important centre europeu de les activitats d’emblanquiment de capitals, i una important via d’accés dels estupefaents il·lícits’. L’estudi instava l’estat espanyol a garantir la independència del seu sistema judicial, a perseguir la inversió en el sector immobiliari procedent del narcotràfic, i a ser més transparent en els resultats de la seva acció contra el tràfic d’estupefaents i en el valor dels actius confiscats.

En la trobada, Bermejo i Cavero van expressar interès explícit per reunir-se amb  responsables del departament de Justícia nord-americà i de l’FBI per parlar de l’emblanquiment de diners a Catalunya per part de la màfia russa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any