Julian Assange defensa la tasca de Wikileaks en una conversa digital al Guardian

  • Reconeix que pren precaucions per protegir-se de les amenaces de mort · La web del Guardian va caure en el moment del xat amb Julian Assange

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, va reconèixer ahir en un xat amb lectors del Guardian que ell i el seu equip prenien precaucions davant les amenaces de mort que han rebut després de la publicació de documents secrets dels Estats Units. ‘Les amenaces contra la nostra vida són conegudes per tothom, però prenem les precaucions apropiades tenint en compte que tractem amb una super potència’, va assegurar Assange, que va acusar Austràlia, d’on és ell, d’ajudar ‘activament els EUA en els seus atacs’ contra Wikileaks.

Durant la conversa amb els lectors del diari, Assange va defensar la seva tasca i va assegurar que no posava en perill la vida de ningú. ‘No hi ha cap acusació, ni tan sols d’organitzacions com el Pentàgon, que una sola persona hagi patit cap mal com a conseqüència de les nostres activitats’, va remarcar. Segons ell, hi ha hagut ‘molts intents de manipulació’ al voltant de les activitats de la seva pàgina web.

Assange va declarar que la llibertat d’expressió a Occident era condicionada pels poders econòmics i ha afegit: ‘Els atacs contra nosaltres per part dels Estats Units apunten cap a una gran esperança: un discurs prou poderós per trencar el bloqueig’.

La web cau en el moment del xat

La web del Guardian va caure justament quan havia de començar el xat en directe. El diari va argüir ‘motius tècnics’, probablement derivats per la multiplicació de càrregues a la web. Finalment, el diari va fer arribar les preguntes a Assange i després en va publicar les respostes.

Mentrestant, la pressió sobre Wikileaks no s’atura. Des que el portal fundat per Julian Assange va començar a revelar diumenge documents classificats de la diplomàcia nord-americana, la web no ha parat de rebre atacs de denegació de servei que han impedit l’accés correcte en molts moments. A més, Amazon va deixar d’allotjar ahir Wikileaks als seus servidors, i ahir el proveïdor Everydns.net va tallar la DNS de Wikileaks.org (s’hi pot accedir amb la IP http://46.59.1.2). Al Twitter, el portal anuncia que s’ha traslladat a Suïssa. Als creixents obstacles tècnics, s’hi suma la pressió política del senador independent Joseph Lieberman, que treballa en un projecte de llei per per eliminar l’amenaça que representa Wikileaks per a informants del govern i els serveis d’intel·ligència.

Paral·lelament, continua la recerca del fundador de Wikileaks, Julian Assange, després de l’ordre de detenció llançada internacional llançada per la Interpol dimecres, per violació i abusos sexuals suposadament comesos a Suècia. Segons que va publicar dijous el diari anglès The Independent, Assange seria a la Gran Bretanya des de l’octubre.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any