ERC i BNG demanaran al congrés una comissió per a investigar els vols de la CIA destapats per Wikileaks

  • Un seguit de vols van fer servir sistemàticament l'aeroport de Son Santjoan de Palma

VilaWeb
Redacció
03.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra i el Bloque Nacionalista Galego van anunciar ahir que sol·licitarien al congrés espanyol que instituís una comissió per a investigar els vols de la CIA a l’estat espanyol, molts dels quals van utilitzar l’aeroport de Son Santjoan de Palma. Els documents fets públics per Wikileaks (i publicats per El País) no solament posen en evidència l’existència d’aquests vols, sinó també la intenció deliberada d’amagar-los de l’opinió pública.

L’argument de la sol·licitud és que el fet és ‘un escàndol que qüestiona els pilars del sistema democràtic i que afecta especialment la independència del poder judicial’. Pel portaveu d’ERC al congrés, Joan Ridao, és un ‘cas gravíssim, en què ha fet fallida l’estat de dret’ i en què la Moncloa ha actuat com una ‘minyona disciplinada’ dels EUA.

L’exposició de motius de la sol·licitud també recalca que les comunicacions filtrades per Wikileaks descelen els contactes entre la fiscalia i l’ambaixada dels EUA i demostren que el govern espanyol ‘ha maniobrat per arxivar casos i garantir la impunitat de presumptes delictes’.

La ministra de Defensa espanyol, Carme Chacón, no va negar, ahir, l’existència dels vols, però va assegurar que no s’havia vulnerat gens el Conveni de Defensa signat amb els Estats Units, que prohibeix de fer passar vols de la CIA amb mercaderies o persones que puguin comprometre Espanya. Chacón es va escudar en l’ambigüitat d’aquest conveni per defensar les bones maneres del govern Zapatero en l’afer.

Ara cal veure quin suport tindrà la sol·licitud del BNG i ERC. De moment, únicament Iniciativa i Izquierda Unida hi són favorables, però caldria el suport del PP, si el PSOE s’hi oposava, perquè pogués tirar endavant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any