Un bacteri que pot viure amb arsènic descobert per la NASA amplia les possibilitats de vida extraterrestre

  • Es confirmen les filtracions i la NASA anuncia la troballa, tot i que admet que encara és lluny de demostrar que hi ha vida en altres planetes

VilaWeb
Redacció
02.12.2010 - 21:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Agència Espacial Nord-americana (NASA) ha confirmat avui en l’esperada conferència de premsa a la seu de Washington les filtracions que havien sorgit arran del breu i enigmàtic anunci que va fer dilluns passat i segons el qual s’ha fet ‘una descoberta en astrobiologia decisiva en la recerca d’evidències de vida extraterrestre’. La troballa s’ha fet en un llac de Califòrnia i es tracta d’un bacteri que és capaç de viure en un ambient ric en arsènic, un important verí natural i que fins ara es creia que era incompatible amb la vida. Tot i l’expectació generada als mitjans i a les xarxes socials, els mateixos científics de la NASA han admès que tot i significar un gran avenç, som encara molt lluny de poder demostrar que hi ha vida extraterrestre.

En concret, la troballa del bacteri s’ha fet al llac Mono, proper al Parc Natural de Yosemite, a Califòrnia. Juntament amb troballes anteriors en la mateixa línia, això permetria pensar en la possibilitat que hi hagi vida en planetes amb atmosferes molt diferents de la terrestre. El nou bacteri no només pot viure amb l’arsènic sinó que l’incorpora als seus propis gens. L’estudi, que es publicarà a la revista Science, amplia l’anomenada recepta de la vida. Fins ara es pensava que els sis elements bàsics per a la vida eren el carboni, l’hidrogen, el nitrogen, l’oxígen, el sofre i el fòsfor. Però ja fa temps que van aparèixer investigacions que suggerien que en alguns organismes, els primers que van viure a la Terra, l’arsènic podria substituir el fòsfor. I això és el que ha demostrat la NASA. ÉS la primera vegada que es prova científicament que un microorganisme pot viure i reproduir-se en un entorn tòxic.

La conferència de premsa ha estat presidida per la directora del programa d’astrobiologia de la NASA, Mary Voytek, i hi han participat el biòleg Steven Benner, la geobiòloga Pamela Conrad, l’ecòleg James Elser i l’oceanògrafa Felisa Wolfe-Simon.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any