Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dimarts  23.11.2010  17:11

El dia que vam ser independents (a la xarxa)

Men?ame
 

El domini .cat, aprovat definitivament: amb aquest titular tan descriptiu i poc eufòric VilaWeb anunciava, el 16 de setembre de 2005, a la una i onze minuts de la nit, que la cultura catalana havia aconseguit, finalment, el domini propi d’internet.

La telefonada oficial de la ICANN a Amadeu Abril, comunicant-li que el domini s'havia aprovat, era de set minuts abans. El titular ocupava la portada de banda a banda i, malgrat l'hora, va fer sensació. Un minut després ens arribava un primer correu, des de Gandia, demanant si la notícia era certa. La incredulitat va trigar unes quantes hores a esvair-se de les converses i dels correus. Molta gent va respondre excitada, sorpresa, desconcertada. Tant que al cap de poques hores vam haver d'oferir una espècie de qüestionari de respostes bàsiques sobre el nou domini.

En poques hores van arribar preguntes absolutament desconcertants, vistes des d'ara. Hi havia qui ja el volia tenir aquell mateix dia, i no se'n sabia avenir, que s'hagués d'esperar encara uns quants mesos més. Hi havia qui no sabia si hi hauria correus .cat o si el domini servia únicament per a les webs. I en un correu, molt comentat a la redacció, algú ens oferia diners per a poder ser el primer domini .cat. Vam explicar a l'autor que nosaltres només érem un diari i que la venda de dominis pertocava a les empreses del ram.

Aquella mateixa tarda l'associació puntcat, promotora del domini, va fer una conferència de premsa multitudinària a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans per a aclarir el funcionament del domini. Qui s'hi va fer notar fou una periodista espanyola enderiada a voler saber com el govern espanyol podia impedir allò. Se'n feia creus.

Anècdotes curioses a banda, el director de VilaWeb, Vicent Partal, que féu de portaveu de l'associació puntcat durant el període anterior a l'aprovació del domini i durant els primers mesos següents, va reflectir l'emoció i la importància del moment en un 'mail obert' titulat 'Al món com el que som'

Però l'aprovació no significava que els .cat fossin visibles encara. De fet, la primera pàgina que va funcionar amb domini .cat va ser la de la Fundació puntcat, que es va activar el 21 de desembre de 2005 a les tres de la matinada. Durant dos mesos aquesta web va ser l'única que va funcionar amb el nou domini. I no va ser fins el 14 de febrer de 2006 que es van començar a activar les adreces reservades amb antelació. Aquell dia VilaWeb va anunciar que passava a ser VilaWeb.cat, si bé mantenia encara, en paral·lel, l'adreça .com. Res ja no seria mai més igual.